Dostupni linkovi

Protesti srednjoškolaca u BiH: Protiv sistema 'šuti i trpi'


Protest srednjoškolaca u Sarajevu, 26. april 2012.
Nakon drugih gradova širom Bosne i Hercegovine, u četvrtak je u centru Sarajeva održana finalna ulična akcija simboličnog naziva „Šuti i trpi“.

Kroz muziku, transparente i glasno uzvikivanje parola, više od 150 srednjoškolaca pokušalo je ukazati na goruće probleme sa kojima se suočavaju u školama.

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno među više od 10.000 srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da njih više od 80 posto nije upoznato o svojim pravima i ne zna kome se obratiti u slučaju kršenja prava.

''Problem je što srednja škola nije obavezna, nemamo usklađen plan i program i slično. Kada pitate nekog srednjoškolca u klupi on će vam reći da je problem što mu profesor kada nije u školi upisuje lošu ocjenu, što se on ne pita gdje će se ići na ekskurziju. Postoje škole koje se pridržavaju određenih pravila i poštuju Zakon o srednjoškolskom obrazovanju, mi ustvari tražimo da se zakon poštuje", kaže potpredsjednica Mreže Savjeta učenika Republike Srpske Sara Kraljević.

Za potrebe ulične akcije u Sarajevu, srednjoškolci su napravili 30 transparenata koji sadrže ona pitanja kojima bi se trebalo pozabaviti bh. vlasti.

''Načini ocjenjivanja, komunikacija s profesorima mislim da je pogrešna i to su uobičajeni problemi, a što nije po zakonu", kaže jedan srednjoškolac.

U međuvremenu, Mreža Savjeta učenika BiH čeka odgovor na memorandum koji je dostavljen parlamentu BiH u namjeri da ova Mreža postane krovna organizacija bh. srednjoškolaca.

VIDEO: (Ulična akcija 'Šuti i trpi')

Sarajevo: ulična akcija "Šuti i trpi"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Pogledajte

Kancelarija DFC u Beogradu kao početak primene Vašingtonskog sporazuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00
XS
SM
MD
LG