Dostupni linkovi

Blokada saobraćaja u Sarajevu, protesti u drugim gradovima


Radnici fabrike namještaja „Konjuh“ i više drugih firmi Tuzlanskog kantona održali proteste. Na demonstracijama u srijedu građani Sarajeva, Mostara i Zenice. U Sarajevu su se građanima pridružili taskisti iz manjih prijevozničkih firmi, koji su svojim vozilima blokirali saobraćaj na Skenderiji. Saobraćaj je oko 18 časova normalizovan, kada su se demonstranti razišli.

Zbog blokade saobraćajnica zasijedala je Vlada Kantona Sarajevo u ostavci. Na sjednici je je zaključeno da se Vlada "protivi i osuđuje blokadu glavnih saobraćajnica u gradu Sarajevu, kojom se građanima Kantona onemogućava sloboda kretanja i ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode", saopćila je Press - služba KS.

Na sjednici je data puna podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u provedbi zakonom predviđenih mjera i aktivnosti, u "vezi deblokade glavnih saobraćajnica u gradu Sarajevu, koje su blokirane od pojedinih fizičkih lica i motornih vozila sa oznakama taxi prijevoza, kako bi se uspostavilo i obezbijedilo normalno odvijanje i funkcionisanje saobraćaja".

Ranije je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo saopštila, u vezi taksista koji su blokirali saobraćaj, da je “prema registarskim tablicama, utvrđeno da je 17 vozila sa područja Kantona Sarajevo, tri vozila s područja općine Vareš, po dva vozila iz Jablanice i Konjica, a po jedno vozilo iz Olova, Živinica, Orašja, Kaknja, Han-Pijeska, Istočne Ilidže, Goražda i Kladnja. S obzirom da su vozači pomenutih vozila svojim ponašanjem u saobraćaju počinili prekršaje iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, biće sankcionirani za počinjene prekršaje, te će im biti izdati odgovarajući prekršajni nalozi.”

Iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u saopštenju navode da će pratiti stanje i poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi građanima bili omogućeni normalni uslovi za život i rad.

U popodnevnim satima u Sarajevu su demonstranti, potpomognuti taksistima iz nekoliko manjih prevozničkih organizacija, blokirali saobraćaj na više raskrsnica u centru grada, zbog čega nisu saobraćaala ni vozila javnog gradskog prijevoza. Automobilima su bile blokirane sve tramvajske i trolejbuske raskrsnice u centru grada, a građani, studenti i đaci išli su pješice po kiši.

Udruženje Sarajevo taxi saopštilo je da njihovi članovi nisu blokirali glavne saobraćajnice, da je to djelo "divljih" taksista.

U utorak uveče je održan Plenum građana i građanki Sarajeva. Jamin Čavrk zadovoljan je zatjevima koji su usvojeni na osmom zasjedanju. Nada se da će djelovanje Plenuma uroditi plodom i donijeti pozitivne promjene u bh. društvo: „Nadam se da će biti nešto od toga. Idemo na neki način da ih skinemo.“

U srijedu u devet sati radnici su se okupili prvo pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli tražeći još jednom da budu pokrenute revizije privatizacijea uništenih tvornica. Nakon toga krenuli su zajedno u Živinice kako bi dali podršku revizalizaciji proizvodnje jedne od najvećih tvornica namještaja u BiH „Konjuhu“, koji je također žrtva nemilosrdne privatizacijske pljačke. Mevludin Trakić, predsjednik sindikata radnika „Konjuha“:

„Mi i dalje nastojimo da budemo jedna grupa, da budemo jedan ’NATO pakt’ – pa ne može nas niko srušiti. Mi ne idemo samo zbog pomoći ’Konjuhu’. Bez obzira bilo koji mandatar došao, da mora pomoći svim ovim firmama koje nisu propale – znači Dita, Livnica. Polihem. Ako ne bude odradio, onda ćemo mi nastaviti s našim protestima i dalje.“

„Konjuhu“ je neophodna pomoć općine Živince oko donošenja deklaracije o opstanku „Konjuha“ u smislu da će i načelnik i Općinsko viježe Živince stati iza zahtjeva obespravljenih radnika.

A načelnik Živinica Hasan Muratović javno je radnicima obećao još toga:

„Na prvoj sjednici Općinskog vijeća izmjene odluke o građevinskom zemljištu kojom će zemljište ’Konjuha’ koje im nije potrebno za proizvodnju preći u prvu kategoriju zemljišta, postati po najvećoj cijeni da bi ’Konjuh’ mogao da izvuče što više novaca prodajom, a ne da bi neko to sutra prodao u bescijenje.“

Dok je nekoliko stotina radnika prosvjedovalo na kiši, u Tuzli su se održavale u isto vrijeme dvije press konferencije zastupnika u Skupštini TK. Na jednoj press konferenciji Stranka za BiH, HDZ BiH i samostalni zastupnik Zoran Jovanović optužili su SDP i SDA za krizu što TK još nema mandatara vlade. A na drugoj press konferenciji Narodna stranka Radom za boljitak, BPS i samostalni zastupnici Salih Šabović i Alija Azabagić zvanično su pokrenuli inicijativu da za mandatara vlade TK bude imenovan prof. dr. Bahrija Umihanić.

Mostar: Negodovanje zbog policije

Nekoliko desetina okupljenih građana Mostara na trgu ispred mostarske Gimnazije izražavali su nelagodu zbog prisustva velikog broja policajaca koji su praktično okružili cijeli Španski trg.

Podsjetimo: u ponedjeljak i u utorak uveče policija je spriječila demonstrante da izvedu mirnu šetnju sa Španskog trga prema Trgu hrvatskih velikana, predratnom Rondou, a potom i prema Ulici Maršala Tita.

Kako se osjećaju građani, jedna od učesnica protesta nam je rekla:

„Nikad nesigurnije, a nikad više policije. Ljudi moji, ovo je geto.“

U Plenumu građanki i građana Mostara smatraju da je potez vlasti, kojim su onemogućili učesnike protesta da šetaju tzv. zapadnim dijelom Mostara, jasna politička poruka.

„Ljudima su iz dana u dan onemogućena sva ljudska prava i ovo je očigledan pokušaj podjele grada“, kaže Nadir Frlj, iz Plenuma građana Mostara.

Građani na protestima su i danas isticali da je riječ o svakodnevnim okupljanjima koja su socijalnog karaktera. Jedan od prisutnih nam je rekao:

„Ko će čovjeka od 50 godina zaposliti kad ljude od 30 godina otpuštaju?“

Nakon okupljanja na trgu ispred Gimnazije, kolona učesnika protesta uputila se ka obližnjoj zgradi Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, što je policija omogućila.

Tu su okupljeni od predsjedavajućeg Skupštine Ramiza Jelovca zatražili da ponovo podnese ostavku, a zatražili su novo zasjedanje Skupštine na kojem će biti razmatrana sva četiri zahtjeva Plenuma.

Inače, sociolog se Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Slavo Kukić događaje od posljednjih dana i sprječavanje protestnih šetnji od strane policije ovako tumači:

„Samo posljedica činjenice da postoji strah među političkim vođama što se danas, sutra može dogoditi ako se ta logika šetnje po Mostaru prenese i na drugu stranu Mostara.“

Protestna šetnja Zeničana

Za razliku od prethodnih dana, u srijedu je manja grupa građana Zenice protestnom šetnjom pokazala da ne odustaje od svojih ranije iskazanih zahtjeva.

Predlaganje kandidata za mandatara nove kantonalne vlade tek će uslijediti, ukazuje Meliha Bajramović, glasnogovornica Plenuma građana:

„Trenutno imamo u planu da pratimo zahtjeve koje smo već predali, te da pravimo zahtjeve za opštinski nivo. Zadnja informacija koju smo primili je da bi trebalo da se obavi predlaganje u roku od 15 dana od 27. 2., znači, 14. 3. bismo trebali da imamo prijedloge.“

Podršku opravdanim zahtjevima građana iznio je i Sindikat ArcelorMITTAL Zenica. Zamjenik predsjednika Ešref Hadžić:

„Nemoguće je ne podržati gladne, obespravljene, one koji ne vide budućnost.“

Za srijedu uveče je planiran redovan sastanak Plenuma građana.
XS
SM
MD
LG