Dostupni linkovi

Protesti radnika u Tuzli i Banjaluci: Vlasti samo kupuju vrijeme


Oko dvije stotine radnika nekadašnjih tuzlanskih privrednih giganata, uništenih u kriminalnoj privatizaciji, okupili su se u ponedjeljak pred zgradom Skupštine Tuzlanskog kantona u Tuzli. Oni su tražili uvezivanje radnog staža, revitalizaciju tvornica i formiranje Kantonalne vlade. Istovremeno, oko stotinu radnika banjalučkog preduzeća ˝Kosmos˝ okupilo se u parku “Mladen Stojanović”, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog dugovanja preduzeća prema njima od 15 plata i sedam godina neuplaćenih doprinosa.

Hasan Užičanin, radnik tvornice obuće „Aida“, kako kaže, nije mnogo očekivao od održanog sastanka.

„Od 1997. godine do danas sve su stranke bile na vlasti i niti jedna ništa nije riješila. Stranka što odluči to tako mora da bude, a ne što kažu ljudi koji su ih izabrali. Međutim, radnici Aide imaju 18 godina neuvezanog radnog staža. Životom ćemo to braniti, nećemo im dozvoliti da nam to izbrišu“, kaže Užičanin.

„Imam svojih četvero djece. Ne znam kud ću ni šta ću s njima. Sramota je to velika“, rekao je Mato Mišković, radnik Livnice čelika Tuzla.

Zbog neriješenih problema i neispunjavanja zahtjeva, radnici će u ponedjeljak 9. veljače krenuti pješice ka Sarajevu i to pred Veleposlanstvo SAD-a.

Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika, navodi da je to posljednji vapaj da se radnicima pomogne.

„Mi mislimo da Amerika najveći ima utjecaj na ovu našu vlast i na našu državu. Očekujemo da stanu u našu zaštitu i da nam pomognu da riješimo ove naše radničke probleme“, kaže Đulović.

Nakon sat vremena pregovora između radnika i zastupnika u Skupštini, nikakav dogovor nije postignut. Zastupnici ne vide ni izlaz iz ove krize s radnicima.

„Skupština nije nadležna za zahtjeve koje radnici postavljaju. To što oni traže da im ugovorimo poslove, da ih materijalno zbrinemo, mi ne možemo ispuniti. To je u nadležnosti postojeće Vlade TK ili Vlade koja dolazi“, rekao je Senad Alić, predsjednik Skupštine TK.

Već u subotu,7.februara, kada su najavljeni masovni prosvjedi povodom godišnjice socijalnog bunta, radnici će se ponovno okupiti pred zapaljenom zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

(VIDEO: Protest radnika propalih tuzlanskih firmi)

Protest radnika propalih tuzlanskih firmi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Ratko Dojčinović, samo je jedan od stotinjak radnika Kosmosa koji zahtijeva isplatu plata i uvezivanje radnog staža. On je i ratni vojni invalid i osim invalidnine, nema nikakvih primanja.

˝Ostao sam bez noge u ratu, i šta sam dočekao da moram stajati u Parku. Da nemam invalidnine bio bih gladan. Žena mi ne radi, a treba ići na operaciju kičme˝, ističe Dojčinović.

Željko Nikolić, predsjednik sindikata radnika Kosmosa, kaže da ih uprava optužuje da tjeraju preduzeće u stečaj svojim štrajkom, ali niko ih ne pita kako žive bez zarađenih plata. Nikolić napominje da su poslovi urađeni, pare zarađene, a i pored toga svaki dan dobijaju nova opravdanja zašto novca nema.

˝Zadnji put pred Novu godinu bile su problem transakcije, vadili su se na problem praznika u Evropi, pošto navodno novac ide preko Evrope, pa praznici kod nas novogodišnji i božićni, a sad krajem januara nema nikakvih praznika, ne znam u čemu je problem˝, kaže Nikolić.

Nikolić ističe da iz uprave obećavaju kako u martu treba da se potpišu ugovori koji su presudni za firmu, ali im štrajkači ne vjeruju.

˝Nadam se da će biti potpisani, ali opet to su možda prazna obećanja i kupovanje vremena. Čak je i direktor rekao da bi se on odrekao plate i traži od nas da se i mi odreknemo, da radimo bez primanja do potpisivanja tih ugovora. Ja više ne razumijem dokle mi da radimo bez plata˝, pita se Nikolić.

Sa štrajkačima je u parku bio i Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

˝Mislim da su ovi ljudi, uslovno rečeno, prevareni od svoje uprave, jer obećanja su bila od decembra do Nove godine, a evo došao je i februar, a nije ispoštovano ono što je obećano˝, navodi Belenzada.

Radnici ˝Kosmosa˝ kažu da će svaki dan protestovati u parku “Mladen Stojanović” dok im se ne isplati makar dio od 15 neisplaćenih plata.

XS
SM
MD
LG