Dostupni linkovi

Šaškor: Već viđeno - na redu su novinari


Tomislav Karamarko

Ovih su dana na adrese vlasti u Hrvatskoj stigla tri pisma. Europski savez novinskih agencija (EANA) zabrinut je najavama vodeće stranke vladine koalicije, HDZ-a, o smjenama u nacionalnoj novinskoj agenciji HINA. Zatražila je sastanak što je prije moguće ''da razmotrimo kako možemo zajedno zaštititi neovisne medije u Hrvatskoj''.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja okuplja 600.000 profesionalnih novinara, zatražila je prespitivanje odluke ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o ukidanju potpore neprofitnim medijima. ''Novinarske organizacije diljem svijeta izuzetno su uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode'', stoji u pismu IFJ.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje okuplja 2.500 profesionalnih novinara, obratilo se šefici države pismomu kojemu traži odgovor na pitanje što je HND učinio da bude napadan fašističkim metodama, sve do prijetnji vodstvu te organizacije ''protjerivanjem, ubojstvom maljem i kopanjem očiju''.

U pismu upućenom Miloradu Pupovcu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poučila ga je da prijetnje kojima je izložen on, pripadnici srpske zajednice, javne osobe koje su demonstrirale protiv ministra Hasanbegovića, te Hrvatsko novinarsko društvo, i koje ona osuđuje, imaju – pojednostavljeno govoreći – uporište u djelovanju koje ''godinama provocira, iritira, pa i vrijeđa najveći dio hrvatske javnosti''.

I tako, pisma pljušte sa svih strana, a javna scena kontaminirana je prozivkama, najavama smjena i discipliniranja medija.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na stranačkim skupovima obećava smjene na Hrvatskoj radioteleviziji. Argumenti su političke (dis)kvalifikacije. U istom paketu govori i o tome da biti protiv HDZ – znači biti protiv naroda. Desničarski portali koji mjesecima pripremaju teren, i odakle vladajući regrutiraju savjetnike, najavljuju i smjene, osim na HRT-u, i u spomenutoj agenciji HINA, te u Agenciji za elektroničke medije. Kao uvod, na šeficu te agencije već je organizirana profašistička linč-parada.

Čemu sve to? Vlast ima na raspolaganju zakonske instrumente za kadrovske promjene u javnim medijima – istek mandata i novi natječaji, neprihvaćanje izvještaja o radu u parlamentu, izmjene zakona i sl. Neke od promjena bile bi dočekane bez većeg uzbuđenja. To je dio demokratskih pravila igre.

Pribjeglo se zastrašivanju, osobnim prozivkama, diskvalifikacijama. To je više od nestrpljenja i neukosti. Riječ je o organskom neprihvaćanju pluraliteta društva i slobodi izražavanja.

Ali, pribjeglo se zastrašivanju, osobnim prozivkama, diskvalifikacijama. To je više od nestrpljenja i neukosti. Riječ je o organskom neprihvaćanju pluraliteta društva i slobodi izražavanja. Osobina koju, ruku na srce, HDZ njeguje od nastanka. Još nisu posve izblijedjele slike s početka 90-tih – masovne čistke stotina nepoćudnih novinara, progoni, maltretiranje, upadanje kalašnjikovima u redakcije, kazneno mobiliziranje novinara, tjeralice za ''izdajnicima'', prisluškivanje, huškanje ili opravdavanje fizičkih napada. Napad na slobodu medija bio je glavni razlog, uz politiku prema Bosni i Hercegovini i manjinsku politiku, višegodišnjeg usporavanja Tuđmanove Hrvatske na putu u Evropsku uniju i držanja zemlje ''na ledu''.

Argument iz toga doba – rat je i izvjesno ograničenje slobode izražavanja se podrazumijeva – više ne vrijedi. Za ovu autoricu, nije vrijedio ni tada, jer je bila riječ samo o izlici za bezbolno preuzimanje vlasti nad cijelim društvom.

Dvadesetak godina poslije, kada HDZ obećava povratak Tuđmanu, lako je prepoznati koji je dio toga kontroverznog nasljeđa u stranci duboko usađen – neobuzdani nacionalizam i sveopća kontrola nad društvom.

Mediji su u proteklom razdoblju prošli turbulentna zbivanja. Nove tehnologije, vlasnička preobrazba, stihijska tranzicija i stalni pritisak politike, vlasnika i oglašivača ostavili su traga. Nisu novinari bezgrešno cvijeće u svemu što se zbiva oko njih. Ali, jedno je sigurno – pomak prema slobodi izražavanja je učinjen, i on nije mali. Bez medija, moć politike i novca bila bi neograničena.

Sada se upravo tome dostignuću prijeti.

Mediji su samo jedan, a zbog prirode svoga javnog poslanja, i najvidljiviji dio društva na koji se atakira. Tu su još obrazovanje, kultura i umjetnost, zdravstvena politika, revalorizacija povijesti i antifašističke baštine.

HDZ-u idu na ruku i promjene na političkoj, kulturnoj i socijalnoj mapi Evrope i svijeta. Ekstremizam je dobio pravo građanstva u mnogim zemljama.

U takvoj situaciji otpor je ključna riječ. On u Hrvatskoj postoji i vidljiv je. Istina, za sada prevladava galama i kakofonija. Lider opozicije Zoran Milanović poručuje HDZ-u da je ''šupalj ko' tikva''.

To može zgodno zvučati u kavani. A što kad tikve počnu pucati?

  • 16x9 Image

    Ines Šaškor

    Rođena u Splitu 1948. Politologiju diplomirala u Zagrebu 1971. godine. Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG