Dostupni linkovi

Protest zbog fusnote: "Država nemoguća bez Republike"


Samoopredeljenje protestovalo zbog fusnote
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Samoopredeljenje protestovalo zbog fusnote

U organizaciji pokreta Samoopredeljenje, oko 600 građana, prema procenama policije, u ponedeljak je protestovalo ispred Vlade Kosova iskazujući nezadovoljstvo zbog postignutog sporazuma u Briselu o regionalnom predstavljanju Kosova, po kojem će Kosovo biti označeno pod fusnotom u kojoj stoji Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji kosovske nezavisnosti. Protest je završen bez incidenata.

Pod motom „Kosovo Republika“ i sa parolama „Dole Thacizam“, „Dole Vlada“, Dole 1244“, „Thacija damo, Kosovo ne damo“, demonstranti su od 12 do 16 časova protestovali ispred zgrade Vlade.

Njihov cilj je bio da blokiraju rad vlasti koja poništava državnost, ukida Republiku i blagostanje, te vraća Kosovo u okrilje Srbije, naveli su oni.

Demonstranti su tokom protesta uklonili metalne ograde koje je postavila policija.

Probili su prvi kordon i stacionirali se ispred Skenderbegovog spomenika, na oko 20 metara udaljenosti od ograde koja okružuje sedište Vlade. Specijalne jedinice sprečile su njihovo daljne napredovanje.

Organizatori skupa su zatražili da Vlada podnese ostavku pošto je, kažu, sporazumom u Briselu dovedena u pitanje državnost Kosova.

Kurti: Vlada nas udaljava od sveta

Lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti tvrdi da je Kosovo jedina zemlja na svetu koja se predstavlja fusnotom.

„Ova vlada nas ne približava nego udaljava od sveta, i predstavlja nas različitim od njegova ostatka“, kazao je Kurti.

(FOTOGALERIJA: Protest protiv fusnote, 27. februar 2012)


Poslanik u Skupštima iz redova pokreta Samoopredeljenje, Visar Ymeri je pred okupljenima izjavio da je republika najvažnija za Kosovo i da termin Republika nije beznačajan dodatak te da je nemoguće imati državu bez Republike.

„Republika predstavlja ravnopravnost našeg naroda sa narodima ostalih država. Republika je naša kuća, naš zajednički prostor i naše bogastvo. Zato nam i napadaju Republiku i pokušavaju da nam je uklone oni koji ne žele da budemo ravnopravni sa ostalima. Kosovsko vođstvo koje je uklonilo reciprocitet sa Srbijom, sada uklanja i Republiku. To moramo zaštiti. Bez Republike se ne može, ali se bez Thacija može“, kazao je Ymeri.

Iz Policije Kosova javili su da protest nije bio zakonski pošto organizatori nisu tražili dozvolu. Sve je ipak prošlo bez incidenata.

Pokret Samoopredeljenje je tokom vikenda organizovao akciju prikupljanja potpisa za sazivanje posebne sednice Skupštine na kojoj bi se poništio sporazum iz Brisela.

Skupština Kosova je međutim na to odgovorila da vanrednu sednicu mogu da zatraže jedino predsednik zemlje, premijer ili 40 poslanika pismenim zahtevom, ali ne i građani.

Predsednik Skupštine Jakup Krasniqi kazao je da što se tiče postignutog sporazuma, samo Ustavni sud može da oceni da li je on zakonski ili ne.
XS
SM
MD
LG