Dostupni linkovi

Civilno društvo optužuje policiju za nasilje


Protest u Prištini protiv akcije policije, 16. januar 2012.
Protest u Prištini protiv akcije policije, 16. januar 2012.
Nekoliko stotina građana protestovalo je u ponedeljak ispred zgrade Vlade Kosova u Prištini, osuđujući, kako su rekli, brutalno nasilje koje je naredila Vlada, a sprovela Policija Kosova u subotu tokom protesta Pokreta Samoopredeljenje na graničnim prelazima Merdare i Bela zemlja.

Protest je organizovalo preko 20 organizacija civilnog društva na Kosovu, među kojima i Institut za politička istraživanja KIPRED, Pokret FOL, Inicijativa mladih za ljudska prava, Klub za vanjsku politiku, Community building Mitrovica i mnoge druge.

Policija navodi da se okupilo oko 200 građana i da je protest protekao mirno.

Lorik Bajrami iz Organizacije za demokratiju, antikorupciju i dostojanstvo, kazao je pred okupljenima da je intervencija policije sa protesta 14. januara direktan napad na demokratske principe.

“Tražimo da se hitno razmotri politička i izvršna odgovornost Vlade Kosova koja je naredila nasilje 14. januara, a koje je sprovela policija. Takva nasilna intervencija je direktan napad na demokratske vrednosti i principe”, kazao je on.

Predstavnici organizacija civilnog društva su takođe izrazili bunt protiv stavova međunarodne zajednice, koja je svojim izjavama, kako su naveli, legitimisala nasilje Vlade Kosova nad građanima.

Dok su organizatori nekoliko puta okupljene pozvali na mirne proteste, protestanti su ispred Vlade Kosova uzvikivali: "lopovi", "dole vlada", "dole Thaci", "Albin Kurti".

Deset minuta kasnije, organizatori su protest priveli kraju, dok su okupljeni nastavili sa uzvikivanjem.

Tači: Policija delovala u skladu sa zakonom

Premijer Kosova Hašim Tači u ponedeljak je u ime Vlade Kosova ponovo izrazio žaljenje za “nasilne proteste koje je organizovao pokret Samoopredeljenje”.

Sukob pripadnika policije i Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00
U saopštenju kosovskog premijera se navodi da, dok je pravo na mirne proteste zagarantovano Ustavom Kosova, sa druge strane, niko nema pravo da zloupotrebi to pravo da bi doveo u rizik normalno funkcionisanje legitimnih državnih institucija.

„Vlada Republike Kosova smatra da je Policija Kosova, kao nadležni organ za sprovođenje reda i zakona, poduzela sve zakonske mere na osnovu operativnih standarda i procedura kako bi očuvala kontrolu i mirnu situaciju... Policija Kosova je upotrebila sredstva koja su dozvoljena zakonom i u skladu sa demokratskim standardima kako bi rasterala protestante i odblokirala put“, navodi se u saopštenju kosovskog premijera.

Dodaje se da će Policija Kosova i policijski inspektorat uraditi detaljnu analizu ovog protesta i dati profesionalna objašnjenja putem kojih će se utvrditi ukoliko je prevaziđena upotreba sredstava i metoda za sprovođenje operacije.

„Ukoliko se utvrdi da je bilo odstupanja od poštovanja procedura, zloupotrebe ovlašćenja, prekomerne upotrebe policijske snage, onda će nezavisni i odgovorni organi poduzeti odgovarajuće disciplinske mere u skladu sa zakonom i propisima“, kaže se u saopštenju kosovskog premijera.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" takođe je u ponedeljak osudila preteranu upotrebu sile od strane kosovske policije nad, kako je navela, očigledno nenasilnim demonstrantima.

Tokom sukoba demonstranata i kosovske policije u subotu, povređene su desetine ljudi, a policija je pritvorila više od 140 osoba, od kojih je većina puštena.

Nakon upozorenja da se raziđu sa puta koji vodi ka Merdaru, što su demonstranti odbili, policija je upotrebila suzavac i vodene topove.

Dok su iz Samoopredeljenja saopštili da je policija tokom protesta upotrebila nasilje i brutalnost, iz policije Kosova ističu da je sila bila srazmerno upotrebljena.

Pokret Samoopredeljenje organizovao je protest protiv neprovođenja usvojene odluke u Skupštini Kosova koja predviđa ekonomske, političke i trgovinske recipročne mere prema Srbiji.

Iz ovog pokreta su izjavili da neće odustati od namera za provođenjem ovih mera i najavljuju novu akciju blokade prelaza za 22. januara.
XS
SM
MD
LG