Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Eskalacija protesta zbog struje


Kosovo

Pripadnici specijalnih snaga Kosovske policije i kosovski Srbi fizički su se sukobili u nedelju nešto posle 12 sati kod sela Šilovo nedaleko od Gnjilana, a u incidentu ima povredjenih.

Najmanje pet policajaca i više desetina srpskih demonstranata je povredjeno u novom protestu Srba u Šilovu pošto im je već sedam dana isključena struja.

Kosovska policija je potvrdila da je protest počeo kao i prethodnih dana ali da su ovoga puta Srbi počeli da bacaju kamenice na pripadnike specijalnih jedinica.

Portparol KP za region Gnjilana Ismet Hašani nam je rekao da je policija odgovorila tako što je ‘upotrebila sve mere koje su proporcionalne situaciji’.

“Treći dan uzastopno imamo protest Srba u Šilovu zbog isključenja struje. Masa od oko 200 Srba je krenula da blokira magistralni put koji povezuje Gnjilane sa Kamenicom i drugim mestima. U 12:15h je protest postao agresivniji i oni su počeli da bacaju kamenje i tvrde predmete na policiju i tako je došlo do incidenta”, kaže Hašani.

U sukobu je povredjeno najmanje pet policajaca. Dvoje Srba je privedeno u policijsku stanicu, ali su posle saslušanja pušteni kućama.

Predsednik Mesnog odbora Šilova Aleksandar Petrović koji je prisustvovao incidentu rekao je agenciji Beta da su kolonu predvodile žene i deca, jer su Srbi iz Šilova želeli da ukažu da žene ni za svoj praznik 8. mart ne mogu da imaju struju.

Petrović je naveo da se incident dogodio kada su pripadnici Kosovske policije neposredno po izlasku Srba iz Šilova počeli da gurajku žene, na šta su Srbi reagovali, pa je izbila opšta tuča.

Trenutno je u Šilovu mirno a predstavnici sela su otišli na sastanak sa predsednikom opštine Gnjilane Ćemaljom Mustafom, na kome će se pokušati da pronadju rešenje za problem sa strujom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG