Dostupni linkovi

Protesti kosovskih Srba zbog carine


Prelaz Jarinje, 20. februar 2008.

Nekoliko stotina Srba danas je na na pola sata blokiralo saobraćaj između Srbije i severnog Kosova na prelazu Jarinje, nadomak Leposavića. Sa protesnog skupa poručeno je misiji Evropske unije na Kosovu - Euleksu da odmah prekine sve aktivnosti vezane za naplatu carine na prelazima Jarinje i Brnjak kod Zubinog Potoka.

Privrednici sa područja ovih opština poručili su sa današnjeg protesta da prihvataju plaćanje poreskih obaveza, ali ne i da poreze plaćaju, kako kažu, nepriznatoj državi Kosovo.

Upućen je i zahtev da se što hitnije postigne dogovor sa međunarodnim predstavnicima i nadležnim ministarstvima Vlade Srbije u vezi načina plaćanja poreskih obaveza u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Građani Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka, istakli su da će, ako se ne ispune njihovi zahtevi, biti prinuđeni da proteste radikalizuju sve do ispunjenja zahteva.

Protest Srba obezbeđivale su jake snage Euleks policije i Kosovske policijske službe, a bile su prisutne i jake snage vojnika Kfora. Protest je završen bez incidenata. Kosovska policija (KPS) je protiv dvojice političkih predstavnika kosovskih Srba sa severa Kosova Milana Ivanovića i Marka Jakšića podnela krivične prijave kosovskom tužilaštvu u Prištini.
Protest Srba obezbeđivale su jake snage Euleks policije i Kosovske policijske službe, a bile su prisutne i jake snage vojnika Kfora. Protest je završen bez incidenata. Kosovska policija (KPS) je protiv dvojice političkih predstavnika kosovskih Srba sa severa Kosova Milana Ivanovića i Marka Jakšića podnela krivične prijave kosovskom tužilaštvu u Prištini.

Podnete krivične prijave protiv Ivanovića i Jakšića

Zbog javnog poziva Ivanovića i Jakšića za spaljivanje graničnih prelaza '1' i '31' (Jarinje i Brnjak), februara prošle godine, koji su prenele pojedine lokalne kosovske televizije, podnete su krivične prijave potvrdio - je za radio Slobodna Evropa regionalni portparol KPS Besim Hoti.
Jarinje: spaljen granični prelaz, 19. februar 2008.

"Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak. Istražni policajci u Mitrovici inicirali su slučaj povodom poziva na spaljivanje graničnih prelaza",
rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima nekoliko lokalnih televizija emitovalo je snimak na kome se jasno vidi kako su Ivanović i Jakšić javno pozivali narod na spaljivanje administrativnih prelaza. Hoti je naveo da je policija u nekoliko navrata zahtevala da optuženi daju izjave ali se oni nisu pojavili. Lideri kosovskih Srba Milan Ivanović i Marko Jakšić odbacili su ove tvrdnje kao neistinite i neosnovane.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) za sever Kosova Milan Ivanović naveo je da su iznete tvrdnje grube neistine.

"Sve ovo je notorna laž tako da je ovo pokušaj pritiska na Srbe,pokušaj da se Srbi zastraše i pokušaj nastavak etničkog čišćenja u režiji kosovskih institucija odnosno KPS".


I Potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosova Marko Jakšić kaže da je podnošenje krivične prijave još jedan vid pritiska na Srbe.

"U pitanju je pritisak na ljude koji se žale protiv nezavisnog Kosova i koji se bore za očuvanje Kosova u sastavu Srbije".


On je istakao da je tog dana bio na sednici Skupštine Srbije te da su optužbe samim tim neutemeljene. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, nezadovoljni kosovski Srbi 19. februara prošle godine spalili su granične prelaze Jarinje,kod Leposavića i Brnjak, kod Zubinog Potoka u nameri da ne dozvole postojanje carina na prelazu sa Srbijom.

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG