Dostupni linkovi

Sarajevo: Protest zbog izraelskog nasilja - Svi smo mi Palestina


Protest protiv izraelskog nasilja, Sarajevo 3. jun 2010. Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Protest protiv izraelskog nasilja, Sarajevo 3. jun 2010. Fotografije uz tekst: Midhat Poturović
Oko 2.000 studenata porijeklom iz Palestine i Turske, njihovih kolega koji studiraju na međunarodnim fakultetima u BiH, te bh. građana, okupilo se u četvrtak u Sarajevu na mirnom protestu, osuđujući nedavni napad izraelske mornarice na konvoj brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć za pojas Gaze u kojem je poginulo devet aktivista.

Protestno okupljanje počelo je oko 17.30 sati u Velikom parku, gdje se formirala kolona demonstranata, koja se potom uputila glavnim gradskim ulicama prema Baščaršiji, uzvikujući „Allahu ekber“ (Bog je najveći) i poruke podrške Palestini i palestinskom narodu.

Predstavnici 11 udruženja - organizatora protesta sastavili su proglas u kojem zahtijevaju hitan prekid opsade nad Palestincima unutar pojasa Gaze, kao i sveobuhvatnu međunarodnu istragu za izraelski zločin koji je izvršen nad aktivistima humanitarnog konvoja „Flota slobode“.

Predsjednik Udruženja „Palestinska dijaspora BiH“ Naser Nabil prezentovao je proglas:

„Mi smo svi Palestina. Ne može se Izrael tako ponašati. Izrael nije država koja je iznad zakona i ne može biti izvan domašaja međunarodne pravde. Nećemo šutjeti! Gdje je savjest međunarodne zajednice? Gdje si generalni sekretare Ujedinjenih nacija, gdje si Amr Moussa ispred Arapske lige? Zar nije sramota da se ovo dešava u 21 vijeku. Apelujemo na savjest i odgovornost svih ljudi da dignu glas protiv ubijanja humanitaraca.“

Peticija

Proglas također poziva i članove Predsjedništva BiH da konsenzusom donesu osudu napada na humanitarni konvoj.

Mirni protest popraćen je potpisivanjem peticije za prekid opsade Gaze. Do sada je u Sarajevu prikupljeno oko 30.000 potpisa, a zvanična cifra će biti poznata 5. juna kada se budu sakupili i ostali potpisi iz Mostara, Travnika, Tuzle i Bihaća.

„Došao sam da odam dužno poštovanje ljudima koji su 60 godina u opsadi. Ne samo da osuđujemo genocid Izraela već i ovo što su napravili u međunarodnim vodama“, kaže Emin Švrakić, predsjednik Udruženja Zelene beretke.

U četvrtak je još jedan brod krenuo prema pojasu Gaze u pokušaju da probije tri godine staru izraelsku blokadu toga palestinskog teritorija. Na brodu „Rachel Corrie“ nalazi se jedanaest putnika koji tvrde da bi mogli stići do Gaze ovog vikenda, dok Izrael, koji kontroliše teritorijalne vode pojasa Gaze, kaže kako neće dozvoliti brodu prolaz.

Na pitanje postoji li bojazan da će Izrael i ovog puta odgovoriti napadom, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo Avdo Hebib odgovara:

„Ne isključujem ništa s obzirom da je međunarodna zajednica jako inertna. Savjet bezbjednosti je donio 70 rezolucija ali nijedna nije sprovedena. Dakle, sve je moguće. U BiH smo prikupili preko 200 tona hrane, odjeće, obuće i lijekove ali ne možemo ništa da pošaljemo. Dobili smo obavijest da je u El Arishu (Egipat) sve zatrpano i da ne može ništa da uđe u Gazu. Gledat ćemo da učinimo nešto što može doprinijeti rješavanju problema Palestine ali i izraelskog naroda. Moramo gledati jednako i na jedne i druge ljude, na djecu - jer ona nisu kriva šta politika radi.“

Izrael je 31. maja u Sredozemnom moru napao jedan od šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze. U napadu je poginulo devet aktivista.

*****
Pročitajte i ovo
Izrael presekao humanitarnu pomoć za Gazu, najmanje 10 žrtava

Izrael pod pritiskom zbog napada i nastavka blokade
XS
SM
MD
LG