Dostupni linkovi

Protest demobilisanih boraca u Sarajevu


FOTOGALERIJA: Protest demobilisanih boraca u Sarajevu

Više od hiljadu bivših pripadnika Oružanih snaga BiH okupilo se ispred Parlamentarne skupštine BiH. Traže da državna vlast u budžetu za 2012. godinu obezbijedi sredstva za isplatu njihovih penzija. Ukoliko se ne ispoštuje njihov zahtjev, za srijedu su najavili štrajk glađu.

Semir Kasipović, pripadnik Armije BiH, a potom i Oružanih snaga BiH penzionisan je 2010.godine. Tada je imao 36 godina. Penziju, kao ni još hiljadu bivših vojnika nikada nije dobio, a kaže kako ne može naći ni posao.

“Na koji način da se zaposlim, jedino da kršim zakone ove države i da radim na crno. Niko ne želi da me zaposli da radim. Ja živim od milostinje, da mi neko donese kilogram krompira da skuham”, objašnjava Kasipović.

Bivši vojnici iz sve tri vojne skupine iz BiH traže da bh. vlasti provedu Zakon o dopuni Zakona o službi u OS BiH, na osnovu kojeg su penzionisani, ali još nikada nisu dobili penzije. Senad Hubijer, jedan od predstavnika bivših vojnika ističe kako ovaj put neće otići sa platoa zgrade državnog parlamenta dok se ne riješi njihov problem.

„Ako nas ne uvrste u prijedlog budžeta, mi ćemo sutra ovdje, kolektivno stupiti u štrajk glađu. A ako nas uvrste u prijedlog budžeta mi ostajemo do daljnjeg da pratimo aktivnosti koje će se dešavati po pitanju budžeta narednih dana u Parlamentu BiH i Predsjedništvu.“

Vlada RS je tek prošli mjesec donijela odluku kojom se obavezala na provođenje Zakona o službi u OS BiH, odnosno da će obezbijediti sredstva za isplatu penzija bivšim vojnicima iz ovog entiteta.

“Najkrajnja, radikalnija mjera što se može desiti je kolektivni štrajk glađu bivših vojnika iz Oružanih snaga BiH, kojima svjesno urušavaju prava iz Zakona. Ljudi koji su ga donijeli ne rade po Zakonu”, kaže predstavnik bivših vojnika iz RS-a Rade Živatović.

Dan prije protesta bivših vojnika OS BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će u Prijedlogu budžeta za 2012.godinu biti predviđena sredstva za isplatu penzija nekadašnjim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

“Zaista je neozbiljno eskivirati obaveze koje smo sami stvorili i dovoditi te ljude u nepriliku. Mislim da će sredstva za njihove penzije biti obezbijeđena za 2012.godinu”, rekao je Izetbegović.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH čekaće na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH odluku Vijeća ministara koje zasjeda u srijedu.

Na sastanku sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom i ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem nisu postigli dogovor, kaže Senad Hubijer, jedan od otpuštenih vojnika.

“Oni nisu ništa garantovali da ćemo biti sigurno u budžetu, jer kao nisu kompetentni bez ostalih ministara, koji će navodno sutra pokušati uštedama u svojim ministarstvima, doći do tih sredstava koja su potrebna za naše penzije”, objašnjava Hubijer.

Bivši vojnici iz sve tri vojne skupine iz BiH traže da bh vlasti provedu dopune Zakona o službi u OS BiH, na osnovu kojeg su penzionisani, ali još nikada nisu dobili penzije. Od 2010. od kada su penzionisani pa do danas, bivši vojnici su u više navrata, kroz proteste tražili svoja prava. Ukoliko se ne ispoštuje njihov zahtjev za srijedu su najavili štrajk glađu.

Parlament BiH je 2010. donio Zakon kojim se pripadnici OS BiH sa navršenih 35 godina starosti otpuštaju iz profesionalne vojske. Ukupno je otpušteno oko 2000 vojnika. Zakonom im se garantuju penzije ili otpremnine, no to pravo niko od njih do sada nije uspio ostvariti.

Oko hiljadu i 200 bivših pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su rat proveli u Armiji BiH, protestima su natjerali vlasti u Federaciji da im počne isplaćivati minimalne penzije od 310 KM mjesečno. Njihove kolege iz RS ostale su i bez tog minimuma jer ih vlasti u tom entitetu nisu uplanirale u ovogodišnji budžet.
XS
SM
MD
LG