Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici na sjeverozapadu BiH najavljuju štrajk zbog neisplaćenih plata


Protest nezadovoljnih zdravstvenih radnika u Bihaću, 19. januar 2022.
Protest nezadovoljnih zdravstvenih radnika u Bihaću, 19. januar 2022.

Zdravstveni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) još ne mogu dobiti platu iz decembra prošle godine, jer Finansijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona (ZZO USK) za 2022. godinu nije dobio potrebnu podršku poslanika u kantonalnoj skupštini na sjednici 19. januara.

Time je potvrđeno trenutno nepostojanje definisane skupštinske većine, odnosno nefunkcionisanje Skupštine Unsko-sanskog kantona (jedan od 10 kantona u Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta).

Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika ogorčeni su ovakvim ponašanjem i odlukama poslanika, te najavljuju sastanke, odnosno hitnu proceduru pokretanja generalnog štrajka.

„Malo je reći da smo razočarani i ogorčeni. Skupštinski poslanici se ovakvim ponašanjem doslovno igraju sa našom egzistencijom. Nama preostaje samo zakonsko traženje naših radničkih prava, odnosno procedura organizovanja generalnog štrajka“, izjavio je Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Jasmin Husetić naglasio je da su tvrdnje o mogućnosti isplate decembarskih plata prije usvajanja Finansijskog plana neutemeljene, jer je to, prema njegovim riječima, nezakonit postupak.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić ovakav ishod okarakterizirao je izazivanjem krize u institucijama.

„Smatram da nije bilo nijednog razloga da se ne podrži finansijski plan, kako bi se našim zdravstvenim radnicima isplatila plata. Nakon toga se moglo nastaviti sa politikanstvom i političkim igrama, ali ne razmišljamo svi tako. Naravno, svi smo donekle odgovorni za ovakvu situaciju, te sam zbog toga ponovio da ja nisam rođen kao premijer i da postoji zakonska procedura za smjenu Vlade, ukoliko neko drugi ima rješenje ovog problema“, naveo je Ružnić.

Ispred kantonalne Skupštine okupilo se 60-ak nezadovoljnih radnika
Ispred kantonalne Skupštine okupilo se 60-ak nezadovoljnih radnika

Članovi Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u kantonalnoj skupštini objasnili su zašto nisu glasali za Finansijski plan ZZO USK.

„Nismo podržali Plan, jer smo ga danas prvi put uopšte imali priliku razmatrati. Zavod i Vlada USK probili su sve rokove za slanje ovog materijala u proceduru. Smatramo da je plata mogla biti isplaćena još u decembru, međutim ovo je vjerovatno sve ovako i urađeno kako bi se zdravstveni radnici iskoristili za političke ciljeve i opstanak. Ne može opozicija biti odgovorna za ovakvo stanje, nego samo aktuelna vlast“, riječi su predsjednika Kluba poslanika SDA u Skupštini USK Jasmina Musića.

Nije prihvaćeno ni to da se Prijedlog budžeta razmatra po hitnoj proceduri, nego će se o njemu raspravljati samo u formi nacrta.

Time je najavljena i moguća potpuna finansijska blokada Unsko-sanskog kantona, zbog čega će do kraja sedmice vjerovatno biti poznat i datum održavanja naredne redovne ili vanredne sjednice.

Bez plate za posljednji mjesec prošle godine je ostalo oko 2.000 zdravstvenih radnika u ovom kantonu.

Medicinari u ovom kantonu su i ranije imali problema sa kašnjenjem plata, zbog čega su protestovali.

Petominutni štrajk upozorenja je održan 16. aprila prošle godine, čime su radnici izrazili nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate za mart, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.

Štrajk zdravstvenih radnika u Bihaću održan je i 2. marta iste godine, kada je od nadležnih zatraženo rješenje zbog zemljotresa iz 2020. koji je oštetio zgradu Doma zdravlja u ovom gradu.

XS
SM
MD
LG