Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja zdravstvenh radnika u Unsko-sanskom kantonu


Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u Bihaću, 16. april, 2021.
Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u Bihaću, 16. april, 2021.

Više od 2.000 zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu (USK), jednom od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija Bosne i Hercegovine (BiH), današnjim je petominutnim štrajkom upozorenja izrazilo nezadovoljstvo zbog kašnjenja plate za mart, odnosno nagomilanim problemima u sektoru zdravstva.

Martovska plata zdravstvenim radnicima u ovom kantonu još nije isplaćena zbog prestanka zakonskog važenja Odluke o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, te skupštinskog neusvajanja Financijskog plana i programa rada ove ustanove za 2021. godinu.

"Zdravstvenim radnicima nije isplaćena martovska plata i to je osnovni razlog našeg okupljanja i upozorenja. Zamislite s čime se sve suočava osoblje na COVID-odjelima u posljednje vrijeme i nakon svega što urade i vide, ne dobiju ni platu koju su pošteno zaradili. Da ne govorim o nekim stimulacijama, koje su ukinute još od Nove godine zbog Odluke o privremenom financiranju", rekao je predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona Amir Rekić.

Štrajk zdravstvenih radnika u Bihaću, 16. april, 2021.
Štrajk zdravstvenih radnika u Bihaću, 16. april, 2021.

Dopredsjednik Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a Zlatan Kapo naglasio je i kako je ovime poslana jasna poruka zastupnicima u kantonalnoj skupštini.

"Tražimo od njih da počnu raditi svoj posao i izglasaju Financijski plan i program Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, te nam napokon omoguće da dobijemo ono što smo itekako zaslužili. Oni su i više nego dobro i redovno plaćeni, pa je možda vrijeme da počnu razmišljati i o drugima", dodao je Kapo.

Jasno su definirani i najavljeni eventualni naredni postupci predstavnika sindikata zaposlenih u zdravstvu.

"Zaista se nadamo da do toga neće doći, međutim mi ćemo morati radikalnije djelovati ako se uskoro ništa konkretno ne uradi. Ne želimo ni razmišljati o generalnom štrajku u ovim okolnostima, međutim i to je jedna od opcija ako se nastavi s ovakvim nedostojanstvenim tretmanom", kazao je doktor Amir Rekić.

O vanrednoj sjednici Skupštine USK-a na kojoj bi se trebao usvojiti Financijski plan i program rada Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i time omogućiti redovne plate uposlenima u zdravstvu razgovara se već nekoliko dana, međutim još nije poznat njen zvanični termin održavanja.

Štrajk zdravstvenih radnika u Bihaću održan je i 2. marta, kada je od nadležnih zatraženo rješenje zbog prošlogodišnjeg zemljotresa koji je oštetio ovu zgradu.

Radnici Doma zdravlja Bihać su na taj način željeli izraziti nezadovoljstvo uvjetima rada.

XS
SM
MD
LG