Dostupni linkovi

Skup upozorenja u Tuzli zbog nasilja među mladima


Nedavno nasilje tri učenice Srednje kemijske škole u Tuzli potaknulo je građane, ali i socijalne pedagoge i studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta da se u petak, pet do dvanaest, okupe pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona. Željeli su upozoriti institucije vlasti da je međuvršnjačko nasilje u stalnom porastu.

„Vlada TK je podržala da se otvori odsjek koji će obrazovati socijalne pedagoge, ljude koji se bave poremećajima u ponašanju, između ostalog i međuvršnjačkim nasiljem. Da su ovakvi ljudi bili uključeni od početka u odgojno-obrazovni proces, mi bismo daleko ranije prepoznali učenike koji imaju nekakav problem, nego onda kad oni taj problem stvarno ispolje", rekao je Mirza Efendić iz organizacije Margina.

Kenan Bibuljica nedavno je, želeći pokazati što se među mladima događa, objavio je snimak kako tri maloljetne učenice Kemijske škole brutalno tuku svoju kolegicu. U petak je novinarima rekao da je svakodnevno zbog toga izložen prijetnjama.

„Svi mi prijete da će mene istući, da sam ja krivac. Dobijam od strane Dženite, od njenih prijatelja, njena mater isto, da će oni platiti kaznu, ali da će mene crna zemlja pojesti", navodi Bibuljica.

Brojne neugodnosti Kenan je imao i s policijom:

„Uzeli su mi mobitel i sim-karticu, i još mi je rekao policajac u lice zašto sam ja objavio taj snimak. Najveći krivac sam ja ovdje ispao u policijskoj stanici", kaže Kenan.

Meliha Bijedić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ističe da je slučaj Kemijske škole samo jedan u nizu primjera koji je zabilježen, a da su problemi maloljetnika svakodnevni, ali ne i javni. Očekuju od Vlade TK da sustavno djeluje.

„Da se uvedu stručnjaci za poremećaje u ponašanju u odgojno-obrazovne ustanove", kaže Meliha Bijedić.

A koliko je vlastima stalo da riješe problem maloljetničke delinkvencije pokazuje 85 socijalnih pedagoga koji su u ovom trenutku – umjesto u školama koje ih očito toliko trebaju – na birou za zapošljavanje.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

XS
SM
MD
LG