Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu: Radnici traže konačno rješenje za Pretis


Protest radnika pretisa, Sarajevo, 1. avgust 2012.
Protest radnika pretisa, Sarajevo, 1. avgust 2012.
Više od 100 radnika Pretisa iz Vogošće u srijedu su mirno protestovali ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Oni su zahtijevali da ih primi predsjednik Vlade i nadležni ministar kako bi riješili probleme ovog preduzeća koji se gomilaju već nekoliko godina. Pretis je u bivšoj Jugoslaviji bila vodeća firma u namjenskoj industriji i proizvodnji raznih vrsta municije za međunarodno tržište.

Nakon dva i pol sata razgovora sa savjetnicima premijera i resornog ministra, radnici Pretisa nisu dobili ono šta su tražili.

„Oni su ponudili jedno od rješenja, a to je da nam do petka isplate po 350 maraka, te da se u ponedjeljak nastave razgovori na kojima će biti prisutni premijer i ministar. U ponedjeljak će oni imati neke informacije što se tiče prodaje naših zaliha i novih ugovora. Međutim, mi nismo bili u mogućnosti da prihvatimo ono što su nudili, jer ni jedno rješenje nije ispunjavalo naše zahtjeve“, kaže predsjednik Sindikata ovog preduzeća Ibrahim Hrvat.

Protest radnika pretisa, Sarajevo, 1. avgust 2012.
Protest radnika pretisa, Sarajevo, 1. avgust 2012.
Predstavnicima sindikata je rečeno da će direktor preduzeća Pretis i Federalna direkcija za namjensku industriju biti zaduženi da sačine dopis Vladi za 22. avgust, kada je zakazana i sjednica Vlade.

„Oni su zaduženi da naprave taj dopis i da se iznađe konačno rješenje za Pretis. Konkretni naši zahtjevi su rješavanje socijalnog statusa radnika, a pri tome mislim da se ovim ljudima obezbijedi normalan život, a normalan život se ne može obezbijediti sa 350 maraka“, ističe Hrvat.

Pretis danas ima oko 217 uposlenika, a nekad je zapošljavao preko 6.500 radnika.

Dugogodišnja radnica Pretisa Azema Mešić prisjeća se vremena kada je ovo preduzeće uživalo status giganta.

„Sve je funkcionisalo, a ovo što sada preživljavam je katastrofa. Duguju mi 18 plata, a nemam pojma ni koliko toplih obroka i naknada za prevoz. Jedino što me interesuje je da se riješi status radnika. Firma me više uopšte ne zanima“, navodi Mešić.

„Što se tiče većine radnika, trebali smo prije godinu dana izaći i javno protestovati. Sada smo dogurali do 18 neisplaćenih plata. Već više od tri godine nemamo zdravstveno i socijalno osiguranje. Radnici Pretisa normalno rade, mada trenutno nema posla. Navodno neke ugovore trebamo da sklopimo, međutim sve je to na dugom štapu. Obećanja nikad dosta. Nakon tolikih problema, samo me interesuje moj zarađeni novac i moje zdravstveno osiguranje“, kaže radnik preduzeća Željko Miličić.
XS
SM
MD
LG