Dostupni linkovi

Radnici fabrike oružja 'Binas' na protestima u Sarajevu traže plate


Protest radnika fabrike oružja "Binas" u Sarajevu, 3. novembar 2021.
Protest radnika fabrike oružja "Binas" u Sarajevu, 3. novembar 2021.

Radnici fabrike oružja „Binas“ iz Bugojna, u centralnoj Bosni i Hercegovini (BiH), u srijedu 3. novembra održali su jednosatni protest ispred zgrade Vlade Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

Ukopno 150 radnika došlo je pred zgradu Vlade tražeći isplatu plata za proteklih pet mjeseci.

„Fabrika Binas je u katastrofalnoj situaciji. Konkretnih poslova već godinu dana nema. Pet plata smo zaradili, nismo ih dobili, tople obroke, doprinosi nisu nam uplaćeni od avgusta 2019. godine“, kaže Bakir Murić, predstavnik Sindikata radnika fabrike Binas za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Murić kaže da je fabrika „Binas“ dovedena u ovu situaciju zbog loših kadrovskih riješenja u upravi fabrike.

Radnici, tvrdi sindikalac Bakir Murić, svakodnevno dolaze na posao.

„Trenutno je proizvodnja obustavljena zbog krivnje Uprave fabrike koji nisu sposobni da nađu posao da radimo“, ističe on.


Radnici su tražili sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović te resornim ministrom Nerminom Džindićem.


Fabrika oružja „Binas“ iz Bugojna u vlasništvu je entiteta Federacije BiH.

Osim te fabrike, u FBiH postoje i BNT-TMiH iz Novog Travnika (centralna BiH), Unis Ginex iz Goražda (istok BiH), Igman iz Konjica (jug BiH), Pretis iz Vogošće kod Sarajeva, Vitezit iz Viteza (centralna BiH) i Zrak iz Sarajeva.

XS
SM
MD
LG