Dostupni linkovi

Sindikat metalaca Federacije BiH najavio generalni štrajk


Press konferencija Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine, Sarajevo 25. august 2021.
Press konferencija Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine, Sarajevo 25. august 2021.

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, najavili su da će organizovati generalni štrajk u septembru ukoliko Vlada FBiH u roku sedam dana ne ispuni njihove zahtjeve.

Zahtjevi se odnose na generalno loše stanje u namjenskoj industriji, od neisplaćivanja plata do malverzacija i mobinga.

Kako su naveli predstavnici sindikata nekoliko preduzeća namjenske industrije, u srijedu 25. augusta na press konferenciji u Sarajevu, stanje u toj indrustrijskoj grani je katastrofalno.

Istakli su da radnici u nekoliko preduzeća nemaju redovne plaće, da se dešavaju malverzacije, mobing i loši međuljudski odnosi, a da se u upravljačkim strukturama zapošljavaju politički podobni ljudi.

„Naravno da ćemo svi ući u generalni štrajk i dogovorit se kako ćemo to izvesti i izvest ćemo, a možda pretvoriti ovaj generalni štrajk namjenske industrije u generalni štrajk sindikata metalaca, pa komplet industrije u Federaciji BiH, s obzirom da se u svim granama dešava ovo što se dešava“, rekao je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH.

Melez ističe kako od Vlade Federacije BiH traže da ‘konačno počne raditi svoj posao kako treba’.

Predstavnici preduzeća “Zrak”, „Pretis“, „Binas“, BNT-TMiH ukazali su na loše stanje u njihovim firmama, od neisplaćivanja plaća do mobinga, dok su predstavnici preduzeća "Igman" i "Gineks" istakli da dobro posluju, ali su upozorili na političke poteze kojima se “ruše” preduzeća namjenske industrije.

U Federaciji BiH djeluje 12 fabrika municije i naoružanja.

Najveće fabrike u vlasništvu Vlade FBiH su Binas iz Bugojna, BNT-TMiH iz Novog Travnika, Unis Ginex iz Goražda, Igman iz Konjica (jug BiH), Pretis iz Vogošće kod Sarajeva, Vitezit iz Viteza (srednja BiH) i Zrak iz Sarajeva.

Pet ih je u privatnom vlasništvu - Pobjeda Technology, Pobjeda Rudet i AC Unity iz Goražda (na istoku BiH), Koteks iz Tešnja (na sjeveru BiH) i Guma-co iz Bugojna (srednja BiH).

XS
SM
MD
LG