Dostupni linkovi

Protest protiv EULEX-a zbog hapšenja bivših boraca OVK


Nekoliko hiljada građana iz različitih gradova Kosova protestovalo je ponedeljak u centru Prištine protiv EULEX-a i poslednjih hapšenja bivših komandanata i boraca OVK osumnjičenih za ratne zločine. Prema procenama policije na protestu se okupilo između 5.000 i 6.000 ljudi.

„Kakva je razlika između EULEX-a i Miloševićevih tužioca“, „Stop izvršnoj ulozi EULEX-a“, „EULEX, ko je ubio i ko je kažnjen za porodicu Jashari“ - bile su neke od parola demonstranata.

Oni su zatražili da se EULEX-u oduzme izvršni mandat jer ova misija, kako su rekli, nije dokazala da je na strani pravde.

Veteran OVK Dibran Fylli je pred okupljenima rekao da je borba OVK bila oslobodilačka.

„Organizacije proizašle iz borbe OVK traže da EULEX napusti Kosovo zato što nas je 'ubo u srce'. Tužioče Salustro, samo nekoliko kilometara odavde, prekoputa reke Ibar imaš koliko hoćes kriminalaca. Dole Salustro“, kazao je on.

Okupljenima se obratio i poznati kosovski aktivista, Adem Demaci.

Adem Demaci
Adem Demaci
„Okupili smo se ovde kako bismo poručili ovoj gospodi da ratne zločince ne traže kod nas, zato što je naš rat bio oslobodilački rat. Ratovali smo za slobodu. Zločinci su oni koji su hteli da eliminišu ceo jedan narod. Očekivali smo od EULEX-a, koji smo pozvali da nam pomogne, da obelodani neke stvari koje su ostale neotkrivene. Ko je i kako ubio Ukshin Hotija, ko je organizovao zločin u Dubravi, ko drži u zatvoru braću Kicina, Sabit Gecija. Tražimo da se ovo otkrije. Nismo očekivali da se sada naši komandanti proglase zločincima. Nama je rat bio nametnut i mi smo se borili“, kazao je Demaci.

Demaci je dodao se od evropskih i američkih prijatelja očekuje da dobro razmisle i da ne provociraju narod ovakvim procesima, pozivima i optužnicama.

„Poručujemo vam da će, ukoliko dođe do destabilizacije situacije, EULEX snositi odgovornost, ali od toga neće pobeći ni naše institucije koje ne uzimaju za ozbiljno naše stavove i zahteve i ne poštuju krv palih boraca. Tražimo da se odmah oslobode svi uhapšeni kako bi nastavili da žive. Ovakav nam EULEX nije potreban i prema tome tražimo da napusti Kosovo“, poručio je Xhavit Jashari, iz Udruženja porodica palih boraca OVK.

Apelacioni sud u subotu ujutru odredio je kućni pritvor od 30 dana za sedmoro uhapšenih pod sumnjom da su počinili ratne zločine na Kosovu.

Među osumnjičenima je i predsednik Opštine Skenderaj, Sami Lushtaku, kosovski ambasador u Albaniji, Sylejman Selimi, te Sahit Jashari, Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Hysni Thaçi i Avni Zabeli.

Osumnjičeni su uhapšeni 23. maja, po nalogu pretpretresnog sudije Osnovnog suda u Mitrovici.

Na osnovu saopštenja iz EULEX-a, pet osoba je osumnjičeno da su počinili krivična dela ratnih zločina u vidu povreda telesnog integriteta i ugrožavanja zdravlja civila u pritvorskom centru OVK u Likovcu (opština Skenderaj). Protiv jedne osobe je pokrenuta istraga za ratni zločin ubistva jednog civila.

Prema rečima advokata, tužilac je pomenuo da u ovom slučaju postoji 6 svedoka.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG