Dostupni linkovi

Protestni minut ćutanja za Slavka Ćuruviju


Studenti i radnici zajedno na ulici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Studenti i radnici zajedno na ulici

Minutom ćutanja ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), nekoliko hiljada studenata, građana i radnika je u utorak na devetom "Protestu protiv diktature" u Beogradu odalo počast novinaru Slavku Ćuruviji, koji je ubijen na današnji dan pre 18 godina. Šetalo se i u još nekoliko gradova Srbije. Zahteve demonstranata koji od 3. aprila svakodnevno protestuju podržale su i javne ličnosti.

Deveti dan „Protesta protiv diktature“ u Beogradu obeležili su minut ćutanja za ubijenog novinara Slavka Ćuruviju i prva zajednička šetnja više hiljada studenata i radnika koji su se pridružili protestu.

Poštu Slavku Ćuruviji, koji je ubijen 11. aprila 1999. godine u Beogradu, demonstranti su odali ispred zgrade Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

„Kada je Slavko Ćuruvija ubijen, ministar informisanja je bio Aleksandar Vučić“, rekao je preko razglasa Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i zajedno sa studentima u protestu od RTS-a zatražio objektivno izveštavanje.

Beograd, 11. april 2017.
Beograd, 11. april 2017.


Okupljeni su skandirali „Ostavke,ostavke“, i „Hoćemo uživo“, zahtevajući od javnog medijskog servisa da prenosi proteste i izveštava o njima.

Milena (25), studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti koja je nosila transparent „Da sam ja neka vlast“, rekla je za Radio Slobodna Evropa da stoji iza zahteva protesta.

„Zato što sam protiv diktature, protiv cenzure medija, zato što sam protiv ove vlasti. Kap koja je prelila čašu da izađem na ulicu je sve. Informer, Pink...“

Demonstranti su nosili transparente „Dole diktatura“, Radnik nije rob“, „Niko ne sme biti gladan i bez doma“, „Slobodni izbori, Sloboda medija, Departizacija, Zaštita radnih prava“, "Svi smo mi IMT".

Radnici IMT-a, Industrije motora i traktora iz Novog Beograda koja ne radi godinu i po dana, podržali su studente u protestu. Svetlana Pandžić, radnica sa 27 godina staža u IMT-u, rekla je za RSE da su na ulici jer jedva preživljavaju.

„Kako mogu da žive radnici koji nisu radnici, jer su im fabrike ugašene. Teško. Nema para za osnovne stvari. Struja nam se isključuje na po mesec, na po dva... Imam dva studenta kod kuće, nemam novca da ih finansiram. Svi radnici koji ne rade su dotakli dno. Oni više nisu radnici, nego robovi tajkuna.“

Za razliku od prethodnih dana, deveto okupljanje u glavnom gradu Srbije je, umesto ispred parlamenta, počelo pred zgradom Vlade Srbije gde su demonstranti zapalili nekoliko baklji i skandirali protiv vlasti aktuelnog premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povremeno oponašajući zavijanje vuka.

Demonstrantima su se pridružili radnici IMT-a
Demonstrantima su se pridružili radnici IMT-a


Demonstranti, uglavnom mladi nezadovoljni rezultatima predsedničkih izbora, i ovom prilikom nosili su zastave Srbije i transparente “Vučiću Šrederu”, “Radnici uz vas smo", uzvikivali "Studenti, radnici - zajedno smo najjači" i duvali u pištaljke. Kolonu demonstranata, koja je preko Slavije napravila krug gradom uz muziku sa razglasa iz kombija na čelu šetnje, pojedini Beograđani pozdravljali su aplauzima sa trotoara i lupanjem u šerpe sa balkona.

Sunčica Milanović (25), diplomirana nezaposlena glumica kaže za RSE da je na protestima, između ostalog, jer želi da se ukine stranačko zapošljavanje.

„Zato masovno i odlazimo i gledamo neki život preko. Ne osećamo se slobodno ovde. Nadam se da sistem može da se promeni, a sistem se menja zakonima. Svaki dan dolazim iz dubokog ubeđenja da je moguće, da ne verujem ne bih ni bila ovde.“

Skup u Beogradu ni ovog puta nije obezbeđivala uniformisana policija, ali su među okupljenima bili primetni policajci u civilu. Posle okupljanja ispred Vlade, šetnje Nemanjinom, Beogradskom, prolaska pored Pravnog fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra gde su studenti ministru policije Nebojši Stefanoviću ironično skandirali “Kupi nam diplome, Nebojša”, protest se završio ispred doma Narodne skupštine.

Pored Beograda, protesti su održani u Novom Sadu, Kikindi, Kruševcu i drugim gradovima u Srbiji.

Opozicija podržala deo zahteva

Zahtev za smenu svih devet članova REM-a u utorak su potpisala 23 poslanika Skupštine Srbije, rekla je novinarima Vesna Marjanović, poslanica Demokratske stranke.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su zahtev potpisali poslanici DS-a, Poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, Poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka - Narodni pokret Srbije i dvoje samostalnih poslanika - Marinika Tepić i Zoran Živković.

Kako je navela, REM bi trebalo da bude nezavisno telo, ali ono nije ispunilo nijednu od svojih funkcija, o čemu govore i reakcije građana na protestima i stručna javnost koja je nezadovoljna radom REM-a.

Deo opozicije je prethodno tražio i smenu predsedavajuće u Narodnoj skupštini Maje Gojković. Odgovarajući na taj zahtev, šef Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović u utorak je rekao da je mogu smeniti ako imaju većinu.

Govoreći o protestima širom Srbije, Martinović je rekao da su politički, da ih organizuju oni koji su izgubili predsedničke izbore – DS i izborni štabovi predsedničkih kandidata Saše Jankovića, Vuka Jeremića i lidera desničarskog pokreta Dveri Boška Obradovića.

Naveo je da je sve u redu dok su protesti mirni, da građani imaju pravo na takav vid izražavanja stava, ali napomenuo da "nisu baš u skladu sa zakonom" jer nisu prijavljeni Policiji.

Javne ličnosti uz demonstrante

Inače, studente i građane koji su ušli u drugu sedmicu protesta podržali su profesorka u penziji Srbijanka Turajlić, glumac Sergej Trifunović i pop pevač Vlado Georgiev.

Fantastična zrelost mladih ljudi: Srbijanka Turajlić
Fantastična zrelost mladih ljudi: Srbijanka Turajlić


U izjavi za agenciju Beta, profesorka Turajlić kaže da su studenti i građani izašli sa "vrlo realnim zahtevima".

"Ne spore izbore, oni hoće da se izbore za uslove pod kojima bi neki sledeći izbori mogli da budu fer i pošteni što je fantastična zrelost tih mladih ljudi, a besramna je izjava rukovodstava da se ograđuju od svega toga i da to nisu studentski protesti. To smo imali devedesetih i to su bili Miloševićevi studenti", ocenila je ona.

Glumac Sergej Trifunović je pozvao studente da izađu na proteste jer "politika pripada njima i da je ta vlast tu zbog njih, a ne oni zbog nje", dok je Vlado Georgijev studentske proteste ocenio kao "svetlo na kraju tunela koje obasjava sve jače ovih dana".

Takozvani „Protesti protiv diktature“ počeli su u Beogradu 3. aprila, dan nakon izborne pobede premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Protesti su organizovani posredstvom društvene mreže Fejsbuk, a organizatori beogradskih okupljanja do danas nisu želeli da daju izjave medijima niti su se obraćali učesnicima protesta.

Za razliku od njih, iza demonstracija u Novom Sadu otvoreno je stao tamošnji Studentski pokret, čiji predstavnici su u više navrata govorili za medije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG