Dostupni linkovi

Protest protiv deportacije Willsona: Ksenofobija neprihvatljiva


U centru Novog Sada održan je protest protiv deportacije američkog državljanina Simona Willsona, aktiviste koji je, zajedno sa svojim prijateljima, bio meta medijskih napada i desničarskih organizacija. Učesnici protesta su poručili da je ksenofobija neprihvatljiva.

Simonu Willsonu je policija odbila produžetak vize zato što je, kako ova institucija tvrdi, “u Srbiji boravio suprotno razlozima zbog kojih mu je bio odobren boravak i jer nije prijavio promenu adrese boravišta u roku od 24 časa”.

Nakon vesti da on i njegova porodica moraju napustiti Srbiju posle tri godine volontiranja u kultnom novosadskom kafiću „Culture Exchange“, građani i nevladine organizacije su pokrenuli akciju podrške ovom mladiću.

Aktivisti sakupljaju potpise a održan je i protest u centru Novog Sada. Na Trgu Slobode okupilo se približno sto učesnika, uglavnom mladih ljudi. Pitali smo ih šta ih je motivisalo da se uključe u ovu akciju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00
Direktan link

Oni su nosili transparente sa porukama podrške Willsonu kao i nalepnice sa tekstom da su oni maldi koji žele ostati u Srbiji.

Jedan od organizatora protesta je Ana Powdril, suosnivačica kafića. Ona kaže da je deo kafića, poznatiji kao „Bike kichen“, nakon odluke vlasti da uskrate gostoprimstvo Willsonu, već zatvoren. Inače u ovom delu su aktivisti besplatno popravljali bicikle građanima. Ona je naglasila da je glavna poruka protesta da ako to danas mogu uraditi sa Simonom sutra mogu proterati i druge aktiviste iz Srbije.

„Ako nas deportuju, onda sutra mogu doneti odluku da svi oni koji rade nešto za ovu zajednicu moraju da napuste Srbiju. Mladi su frustrirani u Srbiji, a ovakve odluke samo im pokazuju da svi oni koji još imaju snage da rade nešto za društvo nisu dobro došli. Napravljena je mala greška, i zbog toga neki od nas uskoro moraju otići“, objašnjava ova akitvistkinja.

Sa Simonom smo razgovarali pre protesta. On za RSE kaže da Novi Sad doživljava kao svoj dom i da i njemu ali i čitavoj porodici teško pada odlazak iz Srbije.

„Nakon konferencije za štampu dobili smo mnogo podrške. Javili su se i dvoje advokata koji će nas zastupati u ovom procesu, pro bono. Ovo je jako teško za nas, iako pokušavamo da ostanemo pozitivni. Svi mi emotivno doživljavamo odlazak, Novi Sad je moj grad, moj dom, a ovo je moja zajednica“, kaže Willson.

Odluci da se ne dozvoli produžetak vize Willsonu prethodila je medijska kampanja sa optužbama da aktivisti ovog kluba pripadaju “opasnoj sekti”, a nakon toga su dobijali i pretnje desničara sa porukom da ih treba poubijati i proterati iz zemlje.
XS
SM
MD
LG