Dostupni linkovi

Amerikanac i “Bike Kitchen” nepoželjni u Srbiji


Sajmon Vilson u obraćanju novinarima, 2. oktobar 2013.
Sajmon Vilson u obraćanju novinarima, 2. oktobar 2013.
Američkom državljaninu Sajmonu Vilsonu uskraćen je boravak u Srbiji nakon što su o njegovom klubu u medijima objavljene brojne optužbe. Ovaj mladi aktivista, kao i većina Novosađana, šokiran je odlukom vlasti koja je došla posle brojnih pretnji i pritisaka ekstremista.

Sajmon Vilson i Grkinja Evdoksija Seitanidu, bračni par sa troje dece, pre nekoliko godina u Novom Sadu pokrenuli su nevladinu organizaciju „Cultural Exchange“ i otvorili kafić „Bike Kitchen“, nudeći mladima druženje i učenje jezika, ali su problemi za tu porodicu počeli kada je pre nekoliko meseci na jednom portalu objavljen tekst u kom su optuženi da su „sektaši“ nakon čega su počele da im stižu brojne pretnje.

Sada će, posle svega, morati da napuste Srbiju u roku od 30 dana jer su nadležni odlučili da Vilsonu ne produže vizu.

Sajmon Vilson (31), kroz suze kaže da su ga svi, kada je pre nekoliko nedelja odlučio da zatraži radnu vizu za angažman u svom klubu, uveravali da će sve biti u redu.

“Sve smo uradili regularno, policiji smo predali zahtev i nepohodne papire. Do sada sam imao volontersku vizu, ali da bih izbegao problem tražio sam radnu. Uzeli smo i advokata da bismo sve rešili u vezi sa tim. Nakon pozitivnih utisaka bio sam siguran da će sve biti u redu. A onda sam dobio rešenje. Uložio sam mnogo rada, ali sada moram da odustanem od svega“.

Novosadska policija saopštila da je 27. septembra podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Sajmona Vilsona, državljanina Sjedinjenih Američkih Država, zato što je u Srbiji boravio suprotno razlozima zbog kojih mu je bio odobren boravak i jer nije prijavio promenu adrese boravišta u roku od 24 časa.

Skup protiv odluke da se Sajmonu VIlsonu ne odobri viza, 2. oktobar 2013.
Skup protiv odluke da se Sajmonu VIlsonu ne odobri viza, 2. oktobar 2013.
“Vilsonu je boravak odobren po osnovu volontiranja u Udruženju "Kulturna razmena", sa sedištem u Veterniku, a on je osnovao Privredno društvo za trgovinu i usluge, sa sedištem u Novom Sadu, i radio u njemu. Presudom novosadskog Prekršajnog suda Vilson je oglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 15.000 dinara. Shodno Zakonu o strancima, zbog toga mu je otkazan boravak u Srbiji i zabranjen povratak do 31. marta 2015. godine,” navodi se u dopisu policije.

Po istom osnovu je njegova supruga, grčka državljanka Evdoksija Seitanidu (32), osuđena na kaznu od 3.000 dinara, ali joj nije izrečena mera otkaza boravka.

Toj odluci, osim optužujućih tekstova protiv ove porodice, prethodilo je desetine pretećih poruka koje su dobijali sa prretnjama da ih, kako su ispričali medijima, treba poubijati i proterati iz zemlje.

Dugogodišnja neborba sa ksenofobijom

Željko Stanetić, iz Vojvođanskog građanskog centra, rekao je za RSE da je simptomatično da je otkazivanje boravka usledilo nakon ogromnog pritiska koji su ti ljudi trpeli mesecima.

“Pre te odluke desilo se mnogo toga lošeg. Njima su jednom ili dva puta polupane prostorije u kojima se nalazi klub. Milim da je to rezultat dugogodišnje neborbe sa ksenofobijom i zatvorenošću čitavog društva. Može se reći da je u Novom Sadu u poslednje vreme sve veća zatvorenost za sve što dolazi iz vana. I to ne vezujem samo ovaj slučaj. Zato je ovo nešto što i nije neočekivano, ali je sama odluka o iseljenju prilično neočekivana.”

Nekoliko godina investiranja u posao, rad na socijalnim i društvenim projektima u Novom Sadu, Vilson i njegova supruga krunisali su otvaranjem “Bike Kitchen” u kojoj se okupljaju mladi i gde je popravka bicikala besplatna. Tokom konferencije za novinare na kojoj se Sajmon Vilson obratio medijima ispred tog kafića nekoliko desetina mladih protestovalo je protiv odluke vlasti.

Posetioci “Biciklističke kuhinje” kojoj sada preti zatvaranje, i među kojima je i mnogo stranaca, za RSE kažu da su šokirani ovakvim epilogom.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Sada već kultno novosadsko okupljalište mladih “Culture exchange”, u kom je i “Bike Kitchen”, nastaviće sa radom ali uz veliku neizvesnost i strah vlasnika od novih neprijatnosti.

Željo Stanetić zaključuje da bi država konačno trebalo da počne da reaguje na pretnje u ovom i sličnim slučajevima da se ne bi dogodilo nešto još gore.

“Siguran sam da ovo nije poslednji događaj koji će nas šokirati. Iz jednostavnog razloga što u poslednjih deset godina nismo uradili ništa da se obračunamo sa ekstremističkim organizacijama. Prosto, sadašnje stanje je rezultat svega toga. Institucije ove zemlje jednostavno se nisu bavile ljudima koji su razbijali izloge “Biciklističke kuhinje” i koji su strancima otvoreno pretili smrću. Da se drugačije radilo, možda onda do svega ovoga ne bi došlo.”
XS
SM
MD
LG