Dostupni linkovi

"Beograd na vodi": Postavljen kamen temeljac, uz proteste građana


Postavljanjem kamena temeljca, premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Upravnog odbora kompanije "Igl hils" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Alabar, označili su početak izgradnje projekta "Beograd na vodi". Nešto ranije, građani okupljeni na poziv inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, protestovali su zbog ovog projekta, no policija im nije dozvolila da priđu zgradi Geozavoda gde su planirali okupljanje i protestnu šetnju zbog postavljanja kamena temeljca.

Uz pesme angažovanog Horkestra, ispred kamiona bine sa slikom žute patke koja jede jednu od kula “Beogarda na vodi”, uz pištaljke i zastavice sa porukom "Čiji grad? Naš grad!", okupljeni građani stajali su ispred kordona policije poručujući da se protive realizaciji projekta za koji vlast tvrdi da je od istorijskog značaja za Beograd i Srbiju. Ovakve tvrdnje demantovali su brojni govornici na skupu, od aktivista, preko stručnjaka, novinara, ali i “običnih” građana koji su tu došli sa porukom da je Beograd njihov grad.

“Okupili smo se zato što neki ljudi tamo daju naše obale, našim parama grade svoje privatne luksuzne stanove i kafiće, i našu budućnost menjaju za svoj profit. Mi ćemo živeti sa pogubnim posledicama štetnih ugovora i pogrešnih politika. Politika koje nam govore da je javno zdravstvo i školstvo budžetsko opterećenje, a finansiraju izgradnju tržnog centra, politike koje smanjuju plate i penzije, a poklanjaju najvrednije razvojne resurse. Oni nam govore da je 150 miliona zapravo 3,5 milijarde, govore nam da je pozajmica investicija, i govore nam da je izgradnja ekskluzivnog dela grada u samom centru pitanje nacionalnog interesa. Ali oni zaboravljaju čiji je ovo grad – naš grad. I naš će i ostati. Oni imaju nasilje, imaju medije, a mi imamo ulicu i imamo solidarnost, ovo će trajati, ali pobeda je naša”, poručio je okupljenima Marko Aksentijević iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Pozvajući premijra Srbije Aleksandra Vučića da odustane od Beograda na vodi, profesor Urbane ekonomije na beogradskom Ekonomskom fakultetu Goran Milićević poručio je da je reč o “promašenom, štetnom i detinjasto naivnom projektu”.

„U normalnim okolnostima grad postavlja uslove investitoru, a ovde investitor postavlja uslove gradu. Grad i Republika Srbija se pretvaraju samo u puki servis potreba investitora. On ima pravo da promeni odluku kako će izgledati, a Grad i Republika moraju to da ispune, nemaju načina da se tome suprotstave. Reč je u stvari o prepuštanju suvereniteta na potencijalno najatraktivnijoj lokaciji u gradu“, rekao je Milićević.

Okupljenima se obratio i novinar Dušan Čavić.

„Verujem u građanska udruživanja, inicijative, akcije... Bilo da je to inicijativa koja se bori za neku zelenu površinu, koju grad hoće da pretvori u parking ili ova inicijativa ovde, ili biciklisti koji se bore za svoju infrastrukturu“, naveo je Čavić.

Sa transparetima "Beograd na vodi - prevara" i "Lepo kradi ružno gradi - puno kradi malo gradi" okupljeni su ispred kordona policije, koja im nije dozvoljava prilaz zgradi Geozavoda, poručili da je projekat Beograd na vodi štetan po javni interes.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00


Građanima Beograda stigla je i podrška iz regiona.

“Mi se već deset godina borimo i već deset godina oni nisu prvu lopatu zakopali”, poručio je Enes Ćerimagić iz inicijative „Srđ je naš!“.

Bore se protiv izgrađnje golf terena na brdu iznad Dubrovnika. Ćerimagić navodi da je reč o istom projektu i istim obećanjima kao i u Beogradu, a čiju će infrastrukturu plaćati građani.

„Ono što vam mogu poručiti je da će ova kampanja i ova borba vjerovatno biti duga, ali izbora nemate. Došli smo vam dati potporu i reći da ovo nije izoliran slučaj. Dok ima građana, biće i grada i zato se nemate čega plašiti, na pravoj ste strani povijesti“, rekao je Ćerimagić.

Protest je, uz prisustvo velikog broja policajaca protekao bez incidenata, no na početku okupljanja kordon je sprečavao građane da priđu zgradi Geozavoda i odvraćao ih iz pravca Zelenog venca. Jedan od organizatora iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” je i priveden, a potom pušten.

“Zavrtali su ruku, gurali kolege, ništa zapravo neobično u žanru policijskog sporvođenja naredbi, ali jeste prekoračenje sile”, rekao je za RSE Marko Aksentijević.

Istovremeno, ispred zgrade Geozavoda bile su okupljene pristalice projekta „Beograd na vodi“, kojima su snage reda dozvolile okupljanje.

Nedaleko odatle, u pratnji gradonačelika Beograda Siniše Malog, ministara u Vladi Srbije, te predsednika RS Milorada Dodika, premijer Srbije Aleksandar Vučić i direktor "IGL Hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen temeljac za dve stambene kule. Ubacili su i "vremensku kapsulu" s porukama, te prve lopate čime su označili početak gradnje projekta Beograd na vodi.

“Danas, baš na ovom mestu ispisujemo stranice nove istorije našeg grada i naše zemlje”, rekao je Vučić.

Navodeći da će stanove, kule i hotele graditi srpske firme i radnici, te da će projekat koji će, prema njegovim rečima, vredeti 3,5 milijardi evra uposliti na desetine hiljada ljudi, Vučić je rekao i da prostor na kome će biti izgrađen "Beograd na vodi" nikoga nije zanimao proteklih sedamdeset godina. Još je dodao da se glavni grad kroz istoriju menjao na bolje, nekad i protiv volje “zatucane većine”.

“To više nije san, ni moj niti bilo čiji drugi, ni pusta želja i obećanje, to danas postaje stvarnost. Mnogi su se tome podsmevali, ali smo mi u sebe verovali i uradili smo mnogo. Uradićemo i napravićemo još više", dodao je on.

Direktor “IGL Hilsa” izjavio je da je “Beograd na vodi” - “dragulj za sve građane Beograda i Srbije koji će ovde dolaziti da se zabave, provedu, trguju, rade ili jednostavno samo uživaju u reci, u gradu...”

Nasuprot tome građani koji su protestovali pre postavljanja kamena temeljca obećavaju i najavljuju nastavak protesta protiv realizacije ovog projekta.

XS
SM
MD
LG