Dostupni linkovi

Protest prosvetara u Beogradu: Veće plate i manje učenika u razredima


Protest prosvetnih radnika u Beogradu (31. avgust 2021.)
Protest prosvetnih radnika u Beogradu (31. avgust 2021.)

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije održali su 31. avgusta protest ispred Skupštine Srbije i pod sloganom "Ne odustajemo" poručili da neće odustati od zahteva za povećanjem plata i da se smanji broj učenika u razredima.

"Ako hoćete kvalitetnije obrazovanje za svako naše dete, smanjite broj učenika u odeljenju. Ponavljaćemo ovo kao mantru. Danas počinje prosvetna revolucija", rekla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kako je rekla, vlasti u Srbiji treba da, u sklopu prilagođavanja standardima Evropske unije, "počnu od početka", što je, kako je navela "broj učenika u odeljenjima", odnosno njihovo smanjivanje tamo gde ih ima više od 24.

"U Srbiji u proseku 30 učenika sedi u 50 metara kvadratnih, a po pravilu svaki učenik treba da ima četiri metra kvadratnih prostora, dakle naše učionice su napravljene za 12 učenika", objasnila je ona.

Na protestu su se okupili prosvetari iz mnogih gradova Srbije i svojim transparentima poručili da "obrazovanje nema cenu" i da se "prosveti crno piše".

Svetislav Ćalović, nastavnik u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" u Beogradu rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u praksi reforma školstva znači samo promenu imena određenim predmetima ili smerovima, dok se novac uopšte ne ulaže u poboljšanje kvaliteta nastave.

"Ja radim 22 godine i niko nikad nije ušao u moju laboratoriju da me pita da li deci nešto treba, sve je na nama kako uspemo da se organizujemo. A da ne pričamo da je dece toliko da sede jedni drugima na glavama", naveo je Ćalović.

U Beograd je na protest stigla i njegova koleginica Maja Vojnić, koja u Boljevcu radi kao profesorka fizičkog.

"Želimo smanjenje đaka po odeljenju, to je zaista neophodno. Ja se zalažem i da profesori fizičkog imaju beneficirani radni staž, jer je naš posao fizički jako zahtevan", rekla je ona.

Organizatori protesta najavili su da će parlamentu, Vladi i predsedniku Srbije predati zvaničan dokument sa svojim zahtevima, uz peticiju koju je od juna meseca potpisalo više od 30.000 članova tog sindikata.

Kolona prosvetara se od Skupštine Srbije uz zviždanje pištaljki uputila do Vlade Srbije, odnosno do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gde je protest završen uz poruku za ministra prosvete Branka Ružića da "konačno čuje glas prosvetnih radnika i počne da ceni oblast obrazovanja kojim rukovodi".

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije navela je u saopštenju uoči protesta da zahtevaju da od 1. januara 2022. godine počne primena Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru koji predviđa platne grupe i razrede, a ukoliko ne bude počeo da se primenjuje taj zakon, od Vlade Srbije traže povećanje cene rada za sve zaposlene u obrazovanju za 15 odsto.

Iste zahteve Unija je iznela i na poslednjem protestu održanom 16. juna.

XS
SM
MD
LG