Dostupni linkovi

Održan skup podrške Morsiju u Sarajevu


Protest u Sarajevu
Protest u Sarajevu
U znak podrške svrgnutom predsjedniku Egipta Mohammedu Morsiju, u Sarajevu se u nedjelju okupilo oko stotinu Egipćana i Palestinaca koji žive u Bosni i Hercegovini.

Egipatska dijaspora u BiH osuđuje atak na tek rođenu egipatsku demokratiju i njenog prvog predsjednika Morsija. U srijedu je vojska u Egiptu suspendovala Ustav i najavila korake kako bi se u zemlji održali novi predsjednički izbori. Na ovaj način Mohammed Morsi završava predsjednički mandat.

„U Egiptu je sada ružna situacija. Mohammed Morsi je došao na vlast preko glasa svih naroda. Međutim, preovladao je interes nekih ljudi koji su naučili na kriminal, kao i da tamo bude siromaštvo. Upravo ovakav Egipat je u interesu nekih inostranih zemalja. Zahtijevamo da se Morsi vrati na poziciju predsjednika“, kaže za Radio Slobodna Evropa Atif Salah koji od 1984. godine živi i radi u BiH.

Među učesnicima skupa bio je i Muhammed Mahmoud, dugogodišnji specijalista opšte hirurgije u Tuzli.

„Ono što se desilo u Egiptu je protiv volje naroda. Ovaj klasični vojni udar na državu učinjen je protiv svih slobodnih ljudi. Pozivamo sve ljude koji vole demokratiju, koje žele da budu slobodni, da nam se pridruže kako bi se borili protiv vojnog režima u Egiptu, odnosno protiv svih vojnih režima u svijetu“, kaže Mahmoud.

„Dosta je bilo krvi“, ističe za Radio Slobodna Evropa Hossam Aly.Mi tražimo da država sada živi u miru. Kršćani i muslimani trebaju biti zajedno. Nema razlike između crkve i džamije. Živio doktor Morsi, živio Egipat“, poručuje Aly.

U saopštenju Egipatske dijaspore u BiH osuđuje se i ubijanje mirnih demonstranata i zatvaranje televizijskih kanala koji su bili podrška egipatskoj demokratiji. „Uz veliko razočarenje posmatramo povratak Mubarakovog režima u punom sastavu i nastavljanje patnje egipatskog naroda“, navodi se u saopštenju.

Učesnici mirnog skupa u glavnom bh. gradu istakli su da će posmatrati odvijanje situacije u Kairu. Nisu isključili mogućnost ponovnog okupljanja u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG