Dostupni linkovi

Protest ispred Ambasade Rusije u Podgorici


Više desetina državljana Ukrajine, koji žive u Crnoj Gori, protestovalo je danas 24. februara ispred Ambasade Rusije u Podgorici zbog ruskog napada na njihovu zemlju

Više desetina državljana Ukrajine, koji žive u Crnoj Gori, protestovalo je danas 24. februara ispred Ambasade Rusije u Podgorici zbog ruskog napada na njihovu zemlju.

Nosili su ukrajinske i crnogorske zastave, kao i transparente sa natpisom "Ukrajinci će se oduprijeti", uz skandiranje "Stop ruskoj agresiji" i "Putine, marš iz Ukrajine".

Otpravnica poslova u ukrajinskoj Ambasadi Natalia Fialka kazala je da su se Ukrajinci koji žive u Crnoj Gori okupili da pokažu podršku svojoj domovini, "i da izraze negodovanje prema ruskom agresoru".

Okupljeni su nosili ukrajinske i crnogorske zastave, kao i transparente sa natpisom "Ukrajinci će se oduprijeti", uz skandiranje "Stop ruskoj agresiji" i "Putine, marš iz Ukrajine"
Okupljeni su nosili ukrajinske i crnogorske zastave, kao i transparente sa natpisom "Ukrajinci će se oduprijeti", uz skandiranje "Stop ruskoj agresiji" i "Putine, marš iz Ukrajine"

"Jutros su se Ukrajinci probudili u šoku, uz zvuke granatiranja ukrajinskih gradova. Danas ukrajinska vojska bije bitke u blizini Kijeva. Svi naši državljani se osjećaju ugroženo od ruskog agresora", rekla je Fialka.

Jedan od učesnika kazao je da se probudio s viješću o napadu na Ukrajinu.

"Dobio sam poziv od sestre koja mi je saopštila da se sakrila u u metro stanici", rekao je on.

Učesnica protesta kazala je da je njihova želja da ljudi u Ukrajini žive spokojno.

"Želimo da ruska agresija prestane, da naše majke, babe, djeca spavaju mirno. Putine, marš iz Ukrajine, molim te, ostavi nas", poručila je.

Zgradu Ambasade u Podgorici obezbjeđivala je policija.

Podgorica, 24. februar
Podgorica, 24. februar

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posledica koje nikada ranije u istoriji niste videli".

Rekao je da je napad bio potreban da bi se zaštitili civili u istočnoj Ukrajini - tvrdnja za koju SAD ocjenjuje da ruski predsjednik lažno iznosi kako bi opravdao invaziju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je u četvrtak ratno stanje u celoj zemlji.

"Rusija je izvršila napade na našu vojnu infrastrukturu i na naše graničnu stražu i granične odrede", rekao je Zelenski u obraćanju. "Uvodimo ratno stanje u celoj našoj zemlji."

Pozvao je građane da "ostanu kod kuće" usred vojnih akcija i da život nastave "bez panike".

XS
SM
MD
LG