Dostupni linkovi

Završen protest opozicije u Prištini


Protest u Prištini: "Protiv zauzimanja države"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Protest "Protiv zauzimanja države"

Protesti u Prištini, u organizaciji triju opozicionih partija, protekli su mirno i bez incidenata. Organizatori protesta su vladajućoj koaliciji dali rok od dve nedelje da sprovedu sve zahteve koji su upućeni s protesta.

Pod motom "Protiv zauzimanja države" protesti su počeli u 14 sati i trajali dva i po sata. Protestvovalo se protiv poskupljenja struje, državne kontrole javnog servisa Radio-televizije Kosova, uzurpacije pravosudnog sistema i protiv formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Prema procenama policije, na protestima u subotu učestvovalo je između 2.000 i 2.500 demonstranata.

Uzvikujući "Lopovi u zatvor", "Sa lopovima nema države", "Ostavke, ostavke", i parolama "Nema mira bez pravde", "Želimo svetlost", "Asocijacija Srbije = Podela Kosova", demonstranti su prošli pored Ustavnog suda Kosova i KEDS-a, preduzeća za distribuciju i snabdevanje strujom i pored Radio Televizije Kosova. Oni su ispred ovih institucija zatražili smene njihovih rukovodioca i sniženje cene za električnu energiju.

Visar Imeri, lider pokreta Samoopredeljenje, je nakon protestne šetnje okupljenima ispred Vlade Kosova rekao da je organizacija protesta jedini način da se zaustavi loše upravljanje zemljom.

"Januarski protesti doneli su uspeh, jer je srpski ministar zbog fašističkih izjava upućenih Albancima smenjen i nije više ministar u Vladi Kosova. Aprilski protesti zahtevaju smenu rukovodioca koji zloupotrebljavaju električnu energiju, javni servis i koji su zauzeli pravosuđe i državu", kazao je Imeri.

Protestu je prisustvovao i Fatmir Ljimaj, lider Inicijative za Kosovo.

"Danas smo se okupili svi - nezaštićeni radnici, zapostavljeni poljoprivrednici, razočarana omladina, zaboravljeni penzioneri, intelektualci čije se dostojanstvo gazi... Ujedinili smo se kako bi rekli STOP lošoj vladavini i zauzimanju države", kazao je Ljimaj.

"Institucijama dajemo vremenski rok od dve nedelje da razmotre ove zahteve, u suprotnom, sa nama će se suočiti u budućnosti", poručio je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova.

Sa protesta je, takođe, poručeno da se Trepča posebnim zakonom proglasi javnim preduzećem sa posebnim statusom, kao i smena ministra pravde i predsednika Ustavnog suda Hajredina Kućija i Envera Hasanija, te celog rukovodstva Radio Televizije Kosova.

Vlada Kosova je po završetku protesta visoko ocenila "demonstriranu kulturu demonstranata u Prištini", kao i organe reda u osiguravanju objekata i građana Kosova.

(RSE/Foto: Amra Zejneli)


Ranije je tokom protesta Riza Smaka, profesor Ustavnog prava koji se nedavno pridružio Alijansi za budućnost Kosova, optužio sudije Ustavnog suda da ne sprovode Ustav pravično.

"Ovaj sud nije bio uspešan u tom pravcu jer je favorizovao dnevnu politiku na štetu Ustava i svih zakona", kazao je Smaka.

Okupivši se ispred zgrade javnog servisa, Radio-televizije Kosova, demonstranti su poručili da je ovaj medij pod kontrolom države.

"Ovde smo da se suprotstavimo zauzimanju Radio-televizije Kosova i lošem upravljanju menadžmenta RTK-a. Ovde smo da se suprotstavimo nezakonskom, partijskom, familijarnom zapošljavanju", izjavila je Aljbuljena Hađiju iz pokreta Samoopredeljenje, ispred zgrade RTK.

XS
SM
MD
LG