Dostupni linkovi

Protest kosovskih Srba na severu protekao mirno


Severni deo Mitrovice, ilustrativna fotografija
Severni deo Mitrovice, ilustrativna fotografija
Više hiljada kosovskih Srba okupilo se u ponedeljak u severnoj Mitrovici u znak protesta zbog, kako su organizatori naveli, sve češćih pritisaka i ugrožene bezbednosti Srba na Kosovu.

Ispred opštine Severna Mitrovica građanima se obratio Nemanja Jakšić, član Demokratske Stranke Srbije zadužen za omladinu i sport.

“Zahtevamo da se dosledno sprovode odluke Skupštine Srbije od 30. januara 2011. godine, gde se traži da se situacija na Jarinju i Brnjaku vrati na stanje od 25. jula te godine. Tražimo da nova Skupština i Vlada u Beogradu ponište postignute dogovore Edite Tahiri i Borka Stefanovića, jer vrlo konkretno razbijaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije. Tražimo da se prilikom formiranja nove vlade ne ugasi Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, jer bi se tim činom opravdale sumnje da će i buduća vlada podlegnuti pod pritiscima sa Zapada i to bi konačno značilo ukidanje srpskih institucija na Kosovu”, poručio je Jakšić.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović kazao je da odgovornost za pogoršanu ukupnu političku bezbednosnu situaciju na Kosovu snose pre svih KFOR, EULEX i kosovske institucije.

“Na žalost, u poslednje vreme vidimo da se strahovit pritisak vrši na sve nas koji živimo na severu Kosova. Ja kažem da je to pokušaj da se mi zaplašimo, kako bi polako napustili ove prostore, kako bi odustali od naše mirne i demokratske borbe za opstanak i ostanak. Mi nikome ne pretimo, mi smo u svojim kućama i na svojim imanjima. I ovo je poruka i KFOR-u i EULEX-u da se drže statusa neutralnosti, da poštuju rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne da se stavljaju na jednu stranu i da se diskriminatorski ponašaju”, kazao je Milović.

Okupljeni građani nosili su parole “Kosovo u Srbiji zauvek”, “Rezolucija 1244 SB UN”, “Ne ubijajte nas, počujte nas i mi ćemo vas”, “ Ne kosovskim institucijama”.

Organizatori protesta, koji je protekao mirno i bez incidenata, su predstavnici četiri srpske opštine sa severa Kosova.
XS
SM
MD
LG