Dostupni linkovi

Protest na promociji knjige Momčila Krajišnika


Protest Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, 15. april 2016.
Protest Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu, 15. april 2016.

U petak na promociji knjige Momčila Krajišnika, jednog od glavnih aktera rata u Bosni i Hercegovini koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine, dogodio se incident kada su aktivistkinje "Moje inicijative" pištaljkama prekinule Krajišnikov govor, nakon čega su ih napali posetioci promocije.

Uz psovke, uvrede, guranje i čupanje za kosu, devojke su izbačene iz sale.

(Youtube: Snimak Inicijative mladih za ljudska prava)


Incijativa mladih za ljudska prava je saopštila da su članovi Samostalne demokratske stranke Srbije, inače organizatori ove promocije, fizički napali tri devojke, dok je jedan deo njihovih članova pokušao da ih odbrani, uveravajućih ih da napuste skup "jer ne mogu da im garatuju bezbednost".

"Aktivistkinje su mirno prisustvovale tribini do momenta kada je počeo da govori ratni zločinac Krajišnik, a onda su duvale u pištaljke. Deo članova Samostalnog DSS-a fizički je napao devojke, a deo je pokušao da ih odbrani", piše u saopštenju.

Predstavnik Inicijative, Ivan Đurić, za RSE kaže da je protest protiv veličanja zločina, kao i odbrana prostora Doma omladine, njihova građanska dužnost.

"Mi nismo hteli da dopustimo da to prođe bez nekog vida pobune sa naše strane, zato što ne verujemo da je normalno da se ratni zločinci promovišu po našim, gradskim institucijama", kaže Đurić.

Ovaj aktivista Inicijative navodi da su, uoči promocije, kontaktirali direktora Doma Omladine Beograda i gradskog sekretara za kulturu, ali da "oni nisu imali sluha za ono što su hteli da im kažu".

Aktivisti pokreta "Moja Inicijativa", zato su, na platou ispred Doma omladine Beograda, razvili transparente sa natpisom "Dom zločinaca Beograda" i kroz miran protest iskazali svoje neslaganje sa tim što se promocija knjige Momčila Krajišnika, osuđenog pred Haškim tribunalom za ratne zločine, održava u toj javnoj ustanovi.

"Pokušali smo da gostima i organizatorima poručimo naš stav – da to u našem gradu ne može bez pobune", kaže Ivan Đurić.

Protest je tekao mirno. Ipak, nakon petnaest minuta, na poziv članova Samostalne Demokratske Stranke Srbije, stigla je interventna policija koja je porazgovarala sa aktivistima i legitimisala ih.

Aktivisti "Moje inicijative" potom su pokušali da uđu u prostorije Doma omladine, ali su ih na vratima zaustavili organizatori skupa. Posle kraćeg verbalnog sukoba i primedbe aktivista da je Dom omladine javna ustanova koja se finansira od sredstava svih građana i da im niko ne može zabraniti da uđu, deo aktivista je propušten, ali su već na vratima sale u kojoj se odvijala promocija - ponovo zaustavljeni.

Posle rasprave sa članovima Samostalne DSS koji su sprečavali ulaz u salu i selektivno propuštali posetioce, aktivisti su se razišli. Nekoliko aktivistkinja "Moje inicijative" uspelo je da uđe na promociju, kojoj su mirno prisustvovale sve do momenta kada je počeo da govori Krajišnik.

"Kada je Krajišnik počeo da govori, zviždali smo iz protesta i tada je masa ljudi krenula da napada devojke koje su zviždale", kaže Đurić.

"Moja inicijativa" sada poziva rukovodstvo Doma omladine da objasni zašto zakupci sale ne dozvoljavaju građanima, od čijeg poreza se rad te ustanove finansira, da prisustvuju javnim događajima u toj gradskoj instituciji.

"Mi smo društvo koje u poslednjih šest meseci, u širokim zagrljajima dočekuje ratne zločince", upozorava Ivan Đurić iz Inicijative i, u tom svetlu, o promociji knjige Momčila Krajišnika, zaključuje da je "ovo samo logičan sled, niz koji se nastavlja".

"Jasno je da se povampiruju ratni zločinci, da se oni kao osobe vraćaju, što znači da ubrzo za njima sledi i ta politika. Mi, kao 'Inicijativa mladih', hoćemo prvo da upozorimo na ono što se dešava, a drugo da se tome suprotstavimo", kaže Đurić.

Šest nevladinih organizacija, prethodno je u petak saopštilo da su "sa zaprepašćenjem i ogorčenošću" primili informaciju da je u Domu omladine Beograda zakazana promocija knjige "Kako se rađala Republika Srpska - zapisi iz haškog zatvora".

"Činjenica da se osuđenom ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji je skandalozna", kaže se u saopštenju Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Saveza antifašista Srbije.

Momčilo Krajišnik bio je desna ruka Radovana Karadžića, koji je nedavno osuđenen za genocid. Sa Karadžićem je osnovao je Srpsku demokratsku stranku. U Haškom tribunalu je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine. Optužnica ga je teretila za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, te za deportacije, nehumana dela.

Nakon odslužene dve trećine kazne, 2013. godine je pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG