Dostupni linkovi

Nevladine organizacije: Krajišniku nije mesto u Domu omladine


Momčilo Krajišnik nakon izlaska iz zatvora, avgust 2013
Momčilo Krajišnik nakon izlaska iz zatvora, avgust 2013

Skandalozna je i zastrašujuća odluka Doma omladine Beograda da ustupi prostor za promociju knjige jednog ratnog zločinca, kaže Jasmina Lazović iz Inicijative mladih za ljudska prava, komentarišući najavljno gostovanje osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u ovoj beogradskoj instituciji kulture.

U saopštenju šest nevladinih organizacija je navelo je da su "sa zaprepašćenjem i ogorčenošću" primile informaciju da je u Domu omladine Beograda zakazana promocija knjige "Kako se rađala Republika Srpska - zapisi iz haškog zatvora". "Činjenica da se osuđenom ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji je skandalozna", kaže se u saopštenju Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Helsinškog odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Saveza antifašista Srbije.

„Mi u Inicijativi mladih za ljudska prava smatramo da je ova odluka Doma omladine potpuno nedopustiva. Često čujemo da su ratni zločinci kada odsluže svoju kaznu otplatili svoj dug. Ali, jednom osuđen ratni zločinac ostaje to. Tako da Momčilo Krajišnik nije bivši ratni zločinac“, kaže Lazović i podseća da je Dom omladine godinama bila institucija u kojoj su nastupila sjajna imena u muzičkom i kulturnom svetu.

„Otvarajući prostor za jednog ratnog zločinca, za nekoga ko je u političkom smislu pomogao vođstvu Republike Srpske da ostvari svoj cilj – etničko čišćenje – to je strašna poruka. Naročito imajući u vidu trenutnu političku situaciju u zemlji u kojoj se ratni zločinci rehabilituju a cela ta priča oko etničkog čišćenja, „velike Srbije“ i genocida u Srebrenici se relativizuje. Čitava ta atmosfera je zastrašujuća i nikako nas ne vodi ka pomirenju u regionu“, navodi Jasmina Lazović.

Promocija knjige Momčila Krajišnika, na kojoj je planirano da se pojavi i autor, zakazana je za 15. april.

Inicijativa mladih je, prema rečima Jasmine Lazović, tokom dana razgovarala sa rukovodstvom Doma omladine.

„Rekli su nam da svaka knjiga koja je legalno izdata u Srbiji može da se promoviše tamo. A, onda smo im mi postavili pitanje da li to znači da bi u Domu omladine mogla da se organizuje i promocija ’Mein kampfa’, s obzirom na to da od ove godine može legalno da se izdaje i ta knjiga. Nismo dobili nikakav odgovor, ostao je muk od strane direktora Doma omladine.“

Momčilo Krajišnik bio je jedan od glavnih aktera rata u Bosni i Hercegovini. Bio je desna ruka Radovana Karadžića, koji je nedavno osuđenen za genocid. Sa Karadžićem je osnovao je Srpsku demokratsku stranku.

Podsetimo, Krajišnik je u Haškom tribunalu pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine. Optužnica ga je teretila za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, te za deportacije, nehumana dela.

Nakon odslužene dve trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

XS
SM
MD
LG