Dostupni linkovi

Doktori na protestu u Mostaru: Vlada FBiH nas je opet izbjegla


Protesti su održani ispred sjedišta Vlade FBiH u Mostaru, u kojem se očekivala sjednica Vlade, koja je, međutim, održana u Sarajevu.
Mostar 1 jula 2021.
Protesti su održani ispred sjedišta Vlade FBiH u Mostaru, u kojem se očekivala sjednica Vlade, koja je, međutim, održana u Sarajevu. Mostar 1 jula 2021.

Oko stotinu doktora medicine i stomatologije iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od entiteta u BiH, sa pištaljkama i transparentima, protestvovali su u četvrtak, 1. jula, u Mostaru, na jugu BiH, tražeći zakonsko pravo na vlastiti sindikat.

„Od Vlade Federacije BiH očekujemo da usvoji Zakon o reprezentativnosti, koji je bila dužna da usvoji prije četiri godine, Zakon o reprezentativnosti koji je pokrenut prije dvije godine, upravo protestima doktora na Trgu BiH 11. maja 2019. godine”, poručio je novinarima predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Rifat Rijad Zaid.

On je ustvrdio kako je taj zakon “izdogovaran, ispregovaran, napisan i on je trebao davno da se nađe na sjednici Federalne vlade“.

Protest doktora u Mostaru 1. jula 2021.
Protest doktora u Mostaru 1. jula 2021.

Protesti su održani ispred sjedišta Vlade FBiH u Mostaru, u kojem se očekivala sjednica Vlade, koja je, međutim, održana u Sarajevu.

„Evo po treći put su nas izbjegli. Ja razumijem tu bruku i sramotu, teško je pogledati doktore u oči, doktore koji izađu na ulicu, tražeći osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na sindikalno organiziranje“, dodao je Zaid.

U sindikatu tvrde da imaju informaciju da se traženi zakon ipak našao na sjednici federalne Vlade u četvrtak 1. jula.

„Dobili smo informaciju da je danas na sjednici Vlade konačno Zakon usvojen, međutim, još ne znamo u kojem obliku i da li to doktorima odgovara, odnosno da li je Vlada pokazala da poštuje doktore i da će nam omogućiti da zastupamo sami sebe“, kazala je novinarima predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), sa sjedištem u Mostaru, Marina Berberović.

Protest doktora u Mostaru 1. jula 2021.
Protest doktora u Mostaru 1. jula 2021.

Berberović je najavila da će doktori prestati s protestima ako Vlada već iduće sedmice bude zakon uputila na usvajanje u Parlament FBIH. Ako zakon u bilo kojem trenutku „zapne“, rekla je da će se doktori vratiti organizaciji protesta i štrajka.

U sindikatu ističu kako “svugdje na planeti doktori imaju svoj sindikat i svoj kolektivni ugovor i da na taj način ostvaruju svoja prava”.

„Položaj doktora nije ništa bolji ili lošiji nego položaj svih građana u BiH. To znači da je on jednako loš, pa evo rekao bih u nekim stvarima i da je katastrofalan. Katastrofalan je zdravstveni sistem, kojem svjedočimo iz dana u dan, sistem u kojem mi radimo, sistem u kojem smo mi nosioci. Između ostalog, i kroz sindikat doktora želimo da mijenjamo taj sistem“, poručio je Rifat Rijad Zaid.

On tvrdi da je upravo to možda razlog zašto „vlastodršci“ imaju takav odnos prema sindikatu doktora, jer znaju da doktori imaju prijedloge „koji će biti na boljitak građana, a ne vlasti i vlastodržaca“.

Ovo je treće okupljanje doktora. Dva puta su se okupili u Sarajevu.

Posljednji put su protestvovali 8. juna 2021. godine ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Kao razlog protesta i tada su naveli stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Vlade Federacije BiH.

U nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa je sindikatima ljekara i stomatologa onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

U toku ove godine održano je više protesta zdravstvenih radnika u Sarajevu i Mostaru tražeći regulisanje radnih prava, potpisivanje kolektivnih ugovora i povećanje plata.

XS
SM
MD
LG