Dostupni linkovi

Protestna šetnja od RIK-a do studentske blokade u Beogradu


Protest u Beogradu ispred Republičke izborne komisije zbog navoda o krađi izbora, 29. decembar 2023.
Protest u Beogradu ispred Republičke izborne komisije zbog navoda o krađi izbora, 29. decembar 2023.

Učesnici građanskog protesta zbog navoda opozicije o krađi na izborima 29. decembra su se posle okupljanja pred sedištem Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu uputili do mesta gde su studenti blokirali saobraćaj.

Studenti su napravili improvizovani kamp na raskrsnici ulica Birčaninove i Kneza Miloša u centru Beograda. Studenti su se priključili protestima koji traju od izbora 17. decembra.

Okupljeni nose transparente protiv vlasti i pozivaju da se otvori birački spisak.

Radomir Lazović, jedan od lidera koalicije SPN, rekao je da je ključno što građani ovih dana jedni druge podržavaju, kao oni studente i obrnuto.

"To je ključno. Moramo zajedno da se borimo da ova naša Srbija bude bolje mesto za život", rekao je Lazović.

On je dodao da će se koalicija "Srbija protiv nasilja" i na dalje boriti kroz institucije i traženjem međunarodne podrške da se izbori ponište i održe novi u demokratskoj atmosferi.

Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste "Srbija protiv nasilja", izjavio je na protestu da jedino što želi vlast je ostanak na vlasti.

"Zbog toga su spremni na sve, da lažu, kradu, i da biju. Ali verujem da će se iduće godine sloboda vratiti u Beograd", rekao je Obradović pred zgradom RIK-a.

Ovo je 12. po redu protest na koji je pozvala najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja".

Blokada raskrsnice ulica Kneza Miloša i Birčaninove koju vode studenti zbog sumnje da je vlast pokrala izbore 17. decembra traje od podneva. Najavljeno je da će trajati 24 sata.

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije, posetio je u popodnevnim satima poslanicu Mariniku Tepić, Jelenu Milošević i Branka Miljuša koji štrajkuju glađu u sedištu Republičke izborne komisije u Beogradu.

SDS je saopštio da ih je pozvao da prekinu štrajk glađu, zbog rizika po njihovo zdravlje, ali i iskazao solidarnost i pružio im podršku borbi protiv "prekrajanja izborne volje građana".

"Kao učesnik na izborima i bivši predsednik Srbije pozvaću međunarodnu zajednicu da se uključi u rešavanje problema sloma demokratije u Srbiji", rekao je Tadić.

"Srbija protiv nasilja" traži poništavanje decembarskih beogradskih i parlamentarnih izbora tvrdeći da je bilo izborne krađe. Vlast je to negirala.

Prethodno je Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je odbacila prigovor koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) za poništavanjem izbora.

Kako je navela na sednici 29. decembra, ta lista za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtev Republičkoj izbornoj komisiji.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

XS
SM
MD
LG