Dostupni linkovi

Studenti na 24 sata blokiraju raskrsnicu u centru Beograda sa zahtevom da se otvori birački spisak


Studenti su blokirali raskrsnicu u centru Beograda tražeći otvaranje biračkog spiska, 29. decembar 2023.
Studenti su blokirali raskrsnicu u centru Beograda tražeći otvaranje biračkog spiska, 29. decembar 2023.

Studenti su 29. decembra započeli 24-časovnu blokadu saobraćaja u centru Beograda protestujući zbog navoda o izbornoj krađi i tražeći od nadležnog ministarstva da otvori biračke spiskove.

Oni blokiraju raskrsnicu ulica Birčaninove i Kneza Miloša, u neposrednoj blizini zgrade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Na tom mestu studenti su podigli šatore.

Ulica Kneza Miloša jedna je od najprometnijih u glavnom gradu u kojoj se nalaze zgrade Vlade Srbije i pojedinih ministarstava.

Deo opozicije, studenata i građana ne priznaje izborne rezultate optužujući vlast za izbornu krađu, što državni vrh i vladajuća Srpska nparedna stranka odbacuju.

Emilija Milenković, aktivistkinja neformalne grupe mladih "Borba", koja organizuje blokadu rekla je za RSE da je njihov plan da tu ostanu do subote u 12 časova i da se onda pridruže protestu kod Terazijske česme na koji je pozvao ProGlas, inicijativa koju je uoči izbora potpisalo više od 190.000 građana.

"Mi vršimo pritisak na ulici", rekla je Milenković.

Ona je navela da je njihov zahtev adresiran Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i da se tiče otvaranja, ažuriranja i revidiranja biračkog spiska.

"Ako ovo prođe, ako se ne spreči ova krađa glasova koju smo mi imali na ovim izborima, mi nemamo onda čemu da se nadamo u budućnosti. I ja kao mlada osoba nemam čemu da se nadam u ovoj zemlji", poručila je Milenković.

Osvrćući se na saopštenje Ministarstva da je spisak javan i dostupan na sajtu, ona je rekla da studenti žele nezavisnu komisiju koja bi uradila analizu i reviziju biračkog spiska.

"Da to bude prvi korak u 'čišćenju' izbornog procesa, da prvo izborni uslovi budu fer i pošteni, pa da onda možemo da idemo na nove izbore", poručila je.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je 27. decembra da je jedinstveni birački spisak već otvoren, javan i dostupan, te da je "obezbeđena njegova maksimalna transparentnost".

Aktivistkinja Emilija Milenković rekla je da se studenti obraćaju svim relevantnim međunarodnim akterima i da će poslati otvoreno pismo institucijama Saveta Evrope i Evropske unije.

"Da im prenesemo sa čim se ovde suočavaju mladi ljudi koji protestuju – to su hapšenja studenata, terete se za rušenje ustavnog poretka što su ozbiljne optužbe, imamo targetiranje po provladinim medijima, sve u cilju zastrašivanja. Želimo da međunarodna zajednica to zna i adekvatno reaguje, jer bez njihove reakcije osećamo da smo sami, prepušteni sami sebi".

Ovo je jedan u nizu protesta studenata. Poslednji su organizovali 27. decembra na platou ispred Filozofskog fakulteta kada su masovnim pozivanjem telefonskih brojeva ministarstva i slanjem mejlova želeli da "blokiraju rad" tog ministarstva.

Tog dana su zvanično ponovili svoj zahtev za otvaranje biračkog spiska, kako bi se utvrdilo da li u njemu ima nepravilnosti.

Studenti su se priključili protestima koji traju od izbora 17. decembra, a na koje je pozvala najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog, i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je glasanje proteklo u demokratskoj atmosferi i da je bilo "najmirnije ikada u savremenoj istoriji".

Izveštaje posmatrača izbora, Vučić je ocenio kao "izmišljene" i "dogovorene".

Sumnje u regularnost izbora iskazala je domaća posmatračka misija Crta, kao i međunarodna posmatračka misija koja je 18. decembra saopštila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

XS
SM
MD
LG