Dostupni linkovi

Ispred nemačke ambasade u Beogradu manji protest na poziv desničara


Protest ispred Ambasade Nemačke u Beogradu, 30. maj 2023.
Protest ispred Ambasade Nemačke u Beogradu, 30. maj 2023.

Ispred ambasade Nemačke u Beogradu 30. maja manja grupa desničara je održala protest, a kao razlog za okupljanje na društvenim mrežama su naveli situaciju na severu Kosova.

Jedan od onih koji su pozvali na okupljanje je profesor odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković. Njemu je u martu 2022. godine zabranjen ulazak u BiH.

On je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

Ispred Ambasade Nemačke u Beogradu, 30. maj
Ispred Ambasade Nemačke u Beogradu, 30. maj

Kako javlja reporter RSE, ispred ambasade Nemačke okupilo se nekoliko desetina građana.

Bila je prisutna je i policija. Kao zahtev naveli su ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Okupljeni su potom prošetali do zgrade Predsedništva Srbije.

Slično okupljanje organizovano je i veče ranije, kada je bio blokiran deo autoputa, a policija privela pojedine.

Grupe pripadnika srpske zajednice protestovale su i 30. maja u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na severu Kosova protiveći se novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

Oni su izabrani na aprilskim izborima koje su lokalni Srbi bojkotavali.

Mirnovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR, intervenisala je 29. maja ujutro kako bi rasterala srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan na severu Kosova. Tada je došlo do sukoba.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg najavio je 30. maja da će Severnoatlantska alijansa povećati broj vojnika na Kosovu za 700, u okviru svoje Misije KFOR.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je pripadnike srpske zajednice 29. maja uveče da se ne sukobljavaju sa NATO snagama.

XS
SM
MD
LG