Dostupni linkovi

Ponovo protest advokata u Beogradu zbog Zakona o parničnom postupku


Protest dela advokata 1. jula u Beogradu četvrti je protest od maja kada je Ministarstvo pravde objavilo nacrt Zakona o parničnom postupku.
Protest dela advokata 1. jula u Beogradu četvrti je protest od maja kada je Ministarstvo pravde objavilo nacrt Zakona o parničnom postupku.

Deo advokata nezadovoljnih nacrtom Zakona o parničnom postupku u četvrtak 1. jula ponovo je protestovao u Beogradu, zahtevajući da on bude povučen iz procedure.

To je četvrti protest od maja kada je Ministarstvo pravde objavilo nacrt zakona.

Tokom protestne šetnje centralnim beogradskim ulicama, koja se završila ispred zgrade Ministarstva pravde Srbije, saobraćaj je na kratko bio blokiran.

Okupljeni advokati traže formiranje grupe koja bi napravila novi predlog zakona.

Tvrde da bi izmenama važećih propisa građanima bilo teže pokretanje sudskih postupaka.

Među glavnim zamerkama, kako je u svom obraćanju ispred zgrade Ministarstva pravde poručila advokatica Jelena Pavlović, je i to što javna rasprava o nacrtu zakona, prema njenim rečima, još nije počela iako je bila najavljena za 1. jul.

„Ima li danas javne rasprave u Srbiji? Ako hoćete da vršite javnu vlast, morate da poštujete njene zakone, morate da poštujete njene građane. Morate da napravite prvo predlog i koncept šta želite i kako da menjate“, navela je Pavlović.

Ministarstvo pravde objavilo je Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o parničnom postupku 19. maja.

U tom ministarstvu tvrde da novi zakon neće ići na štetu na građana i navode da je cilj rasterećenje sudova i ubrzavanje sudskih postupaka.

Povlačenje nacrta zakona zatražilo je i više od 80 organizacija civilnog društva u apelu koji su u junu uputile nadležnom ministarstvu.

Kako su naveli tada u saopštenju, povlačenje traže zbog brojnih propusta, među kojima je i odredba koaj predviđa da će se, u slučaju neplaćanja sudske takse u zakonskom roku od osam dana, smatrati da je stranka odustala od podnetog podneska, čime smatraju da građani koji nisu u mogućnosti da plate takse gube Ustavom zagarantovano pravo na zaštitu svojih interesa pred sudom.

U protestima ne učestvuje najveće strukovno udruženje – Advokatska komora Srbije.

Oni su, kako je saopšteno 4. juna postigli dogovor sa Ministarstvom pravde u vezi sa spornim odredbama koje se tiču naplate sudske takse.
Advokat Čedomir Kokanović, koji je jedan od organizatora protesta za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da u taj dogovor ne veruju.

„To je potpuno jedna besmislena stvar. Ako oni zaista odustanu od tih nekoliko stvari, onda proklamovani ciljevi ovog zakona, a to je da se očisti zagušenje sudova od prevelikog broja predmeta nemaju smisla“, pojašnjava Kokanović.

Dodaje da će nastaviti sa protestima dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Nacrt zakona još nije upućen poslanicima u Skupštini na razmatranje.

Prema podacima Vrhovnog kasacionog suda na kraju 2020. u Srbiji je ukupno bilo 362.272 nerešena stara predmeta, od čega polovina traje više od decenije.

XS
SM
MD
LG