Dostupni linkovi

Organizacije civilnog društva u Srbiji traže povlačenje nacrta Zakona o parničnom postupku


Nacrtu Zakona o parničnom postupku protivi se i određeni broj advokata širom Srbije, koji su u više navrata protestovali u Beogradu zahtevajući njegovo povlačenje. Beograd, 1. jun 2021.
Nacrtu Zakona o parničnom postupku protivi se i određeni broj advokata širom Srbije, koji su u više navrata protestovali u Beogradu zahtevajući njegovo povlačenje. Beograd, 1. jun 2021.

Više od 80 organizacija civilnog društva uputilo je u ponedeljak, 14. juna apel Ministarstvu pravde Srbije da "hitno povuče" iz procedure predloženi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

"Predloženi nacrt predviđa da će se, u slučaju neplaćanja sudske takse u zakonskom roku od osam dana, smatrati da je stranka odustala od podnetog podneska, čime građani, koji nisu u mogućnosti da plate takse, gube Ustavom zagarantovano pravo na zaštitu svojih interesa pred sudom", navedeno je u saopštenju.

Njihova ocena je da bi takvo rešenje moglo imati “katastrofalne posledice”.

Organizacije civilnog društva takođe su ukazale da nacrt zakona ima dodatnih propusta, jer prilikom njegove izrade nisu konsultovane organizacije koje zastupaju građane u postupcima pred sudovima.

"U sastavu radne grupe nije bilo predstavnika specijalizovanih organizacija civilnog društva, koje imaju svakodnevnu direktnu komunikaciju sa građanima i koji ih zastupaju", istakli su predstavnici organizacija civilnog društva ukazavši da je neophodno da se oformi radna grupa u kojoj će i oni biti zastupljeni.

Nacrtu Zakona o parničnom postupku protivi se i određeni broj advokata širom Srbije.

Oni su, otkada je Ministarstvo pravde sredinom maja objavilo nacrt izmena zakona o parničnom postupku, više puta u Beogradu protestovali zahtevajući povlačenje nacrta zakona.

Poslednji protest održan je 11. juna.

U protestima ne učestvuje najveće esnafsko udruženje, Advokatska komora Srbije, koja je potpisala sporazum sa Ministarstvom pravde, čime je, kako su naveli u tom telu, otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje nacrta zakona.

XS
SM
MD
LG