Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prosvjedi pred TE Tuzla: Otvorim prozor, smrdi zrak


U ponedjeljak su pred Termoelektranom Tuzla održani prosvjedi građana tuzlanskih naselja Šički Brod, Husino i Bukinje zbog ekološkog zagađenja kojeg godinama trpe. Tvrde da zbog štetnih plinova koje TE Tuzla ispušta sve više oboljevaju djeca te traže da se problem ekološke zagađenosti što prije riješi.

Građani naselja Šiškog Broda, Husina i Bukinja tražili su susret s predstavnicima Elektroprivrede BiH, nakon nedavno objavljenih podataka Centra za ekologiju i energiju Tuzla da zagađenost od TE Tuzla odnosi oko 4900 godina života u jednoj godini. Iako im je obećano da će sastanak biti održan s generalnim direktorom Elvedinom Grabovicom, to nije učinjeno.

Senail Ajšić, predsjednik inicijativnog odbora građana rekao nam je i zašto.

“Došao je odgovor iz Sarajeva da taj sastanak neće biti održan, iz razloga, kako kažu, da smo mi kao inicijativni odbor nezgodni za pregovore. Čak, kada smo bili ovdje u Termoelektrani su nam rekli da nam neće dat ni vode ni struje”, rekao je Ajšić.

I zaista najveća tvornica struje Termoelektrana Tuzla u ponedjeljak prosvjednicima nije osigurala ni priključke za mikrofone i zvučnike kako bi iznijeli svoje stavove.

Prosvjednici su ipak uz pomoć agregata se uspjeli obratiti javnosti.

“U mojoj kući umrli su mama, tata i žena. Pet mojih stričeva je pomrlo”, kaže nam Tomo Divković.

“Otvorim prozor, smrdi zrak. Kad otvorim vrata prvo moram metlom mahnut da obrišem prašinu i tek onda stanem na prag. Živit se ne može”, tvrdi Janja Tadić kojoj je također preminuo muž u pedesetoj godini života.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla nedavno je prezentirao studiju u kojoj je iznesen podatak da TE Tuzla ispuštanjem plinova štetno utječe na ljude koji žive u njenoj blizini.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla kaže da radom TE Tuzla u 2013. godini će doći do smanjenja životnog vijeka za 4 900 godina.

“Sve to kada se sračuna košta 990 milijuna eura, a studija je pokazala da prosječni životni vijek građana koji žive u okruženju će biti smanjen za tri godine”, kaže Agić čija je organizacija danas podržala prosvjednike.

Prosvjednici traže da novac koji je TK dobio od Elektroprivrede BiH presudom Općinskog suda u Tuzli što prije bude utrošen na rješavanje problema zagađenosti i infrastrukturne projekte ovih naselja. Iako su načelnici Živinica i Tuzle tražili da Vlada TK taj novac stavi na račune općina, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Božo Antunović u ponedljak je rekao da se to neće dogoditi.

“Mi smo se na to opredjelili zato što smatramo da će na ovaj način efikasnije biti riješena ova pitanja. Time želimo pokazati da nas prije svega interesiraju mjesne zajednice o kojima je ovdje riječ”, rekao je Antunović.

Prosvjednike je podržao i predsjednik Komisije za ljudska prava i viječnik Općinskog vijeća Tuzla Mirnes Ajanović koji je obećao da će zahtjeve građana već na narednoj sjednici Općinskog vijeća iznijeti i tražiti da se Općina uključi u rješavanje problema ugroženih naselja.

Mještani naselja Bukinje, Šički Brod i Husino se bude i liježu sa smogom i prašinom koji su ovdje životnu dob stanovnika sveli na prosječno 50 godina. U ponedjeljak su najavili i nove prosvjede ne pomogne li im se uskoro.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

XS
SM
MD
LG