Dostupni linkovi

Zvorničani prosvjedovali zbog zapuštenog memorijalnog centra


Porodice žrtava na mezarju u Memićima, kod Zvornika, ilustracija
Porodice žrtava na mezarju u Memićima, kod Zvornika, ilustracija
Obitelji nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana u srijedu su u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji izrazili nezadovoljstvo zbog zastoja u otvaranju masovnih grobnica, zastoju identifikacija, ali i zbog neodogovornog odnosa Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona prema Memorijalnom centru Gornja Kalesija.

Ismeta Okanović od 1992. godine traži sina. Imao je 16 godina kada je nestao. Zbog sporog procesa traženja nestalih, uvlačenja politike u ovaj proces boji se da ga nikada neće ni pronaći.

Uz sve to pita se, i ako ga pronađe, gdje će ga ukopati jer je Memorijalni centar Gornja Kalesija zapušten i o njemu više nitko ne vodi brigu:

„Gorko sam ogorčena kako se rade ovi nišani, neuredno je. Kad dođeš sama ovdje, daa lijepo pogledam, obiđem, izađem odavdje sluđena. Ovdje se pravi našim najmilijim isto kao svinjama tor. Pogledajte, eno nišani jedni viši, jedni manji, jedni pali...“

U Memorijalni centar Gornja Kalesija trebali bi biti ukopani svi nestali i ubijeni Zvorničani. Do sada ih je je preko 600 sahranjeno.

Međutim, obitelji su nezadovoljne jer uređenje ovog kompleksa postalo je stvar politike.

U Udruženju obitelji nestalih, odvedenih i ubijenih Zvorničana kažu da ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona nikada nije posjetio ovaj kompleks, niti provjerio kako su izvođači radova prevarili obitelji.

"Postavljeno je 366 pari nišana, iako je još 80 pari koje treba uraditi - uradio je stope, razbucao je ova grobna mjesta, pobacane su drvene oznake i nama se već grobna mjesta provaljuju. Nikad ovdje nijedan od ministara nije došao da vidi, pošalje neke svoje pomoćnike itd. Ima nadzorni organ koji su oni angažirali, međutim, ni nadzorni organ ne dolazi ovdje kad se izvode radovi“, kaže predsjednik Udruženja Ahmet Grahić.

A proces traženja nestalih Zvorničana, kojih je oko 500, u potpunosti je stao, kaže Mevludin Lukić.

„U ovom trenutku pouzdano imamo najmanje dvije informacije gdje se nalaze dva lokaliteta masovnih grobnica. Mislim da je u Tužilaštvu i u Institutu za nestale osobe problem. Imamo sigurno pouzdane podatke od onih ljudi koji su to i radili. Lokaliteti masovnih grobnica se nalaze na području opštine Zvornik - toliko vam mogu reći“, navodi Lukić.
XS
SM
MD
LG