Dostupni linkovi

Hrvatski umirovljenici: Vlasti nije briga


Umirovljenici su na prosvjedu u Zagrebu zatražili povećanje mirovina
Umirovljenici su na prosvjedu u Zagrebu zatražili povećanje mirovina

U pet hrvatskih gradova prosvjedovali su danas (10. listopad) umirovljenici tražeći povišenje mirovina, uvođenje nacionalne mirovine i mjere kojima će se zaustaviti val rapidnog osiromašenja umirovljenika. Umirovljenici sve vlade unazad 13 godina optužuju za pohlepu i socijalnu indiferentnost. Zahtjevi umirovljenika nisu realni, poručio je resorni ministar.

Najveća društvena grupa u Hrvatskoj, milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, probudila se nakon dugogodišnjeg drijemeža i digla glas. U njihovo ime prosvjednici u pet hrvatskih gradova, samo u Zagrebu njih preko 1000, poručili su svim vlastima posljednjih 13 godina da umirovljenici u Hrvatskoj rapidno osiromašuju i da se to mora zaustaviti.

Najgore je što je sramotu da kopa po kontejnerima doživjela generacija koja je izgradila tvornice i škole: Jasna A. Petrović
Najgore je što je sramotu da kopa po kontejnerima doživjela generacija koja je izgradila tvornice i škole: Jasna A. Petrović

„Nije ih briga za nas! Najgore je što je sramotu da kopa po kontejnerima i hrani se iz kanti za smeće doživjela generacija koja je izgradila tvornice i škole, kupovala strojeve i radila za male plaće“, rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Ona je optužila političke elite da ih ne zanima što su potopili hrvatske umirovljenike na dno siromaštva, i da su Hrvatsku zarobili u prošlosti.

„Umjesto o plaćama i penzijama raspravlja se o ustašama i partizanima! Vi umirovljenici niste u fokusu njihovog interesa. Briga ih za vas, ne vide vas, ne čuju!“, kazala je.

A kako živi hrvatski umirovljenik, pojašnjava Stjepan Ptičar koji je na prosvjed stigao iz Krapine:

„Nemre bit lošije – nema s čim platit režije, u mesnicu ide rijetko…“

Teško se živi: Stjepan Ptičar
Teško se živi: Stjepan Ptičar

Umirovljena računovotkinja Verica Pavković ima mirovinu od nešto preko 1.700 kuna, oko 230 eura.

„Ne mogu popraviti zube, ne mogu kupiti očale jer su stakla 700 kuna. Jedva preživljavamo. Šta da vam kažem? Nisam u kazalište otišla 20 godina, ni u jedno. Ne kupujemo novine, ne izlazim na kavu, nigdje…“

Nakon što je cijeli radni vijek proveo u zapadnoj Europi, Boris Stjepanov iz Samobora došao je na prosvjed sa zastavom.

„Ja sam ovdje iz solidarnosti. Nisam ovisan o hrvatskoj mirovini, ali vidim oko sebe da ima dosta siromašnih, i to boli. Ne bi trebalo biti tako.“

Prosvjedovalo se i u Splitu, Puli, Osijeku i Slavonskom Brodu. Sindikat traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina, uvođenje pravobranitelja za starije itd.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić odgovorio ja da su mirovine ove godine rasle više nego bilo koje od zadnjih deset godina, a da je zahtjev za usklađivanjem mirovina – nerealan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG