Dostupni linkovi

Prosvjed na Kapiji zbog ukidanja presude Đukiću


Velik broj građana Tuzle okupio se u ponedjeljak u simboličnih 20 sati i 55 minuta na tuzlanskoj Kapiji. Razlog mirnog okupljanja je odluka Ustavnog suda BiH da ukine drugostupanjsku presudu Novaku Đukiću koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina na Kapiji.

Organizatori prosvjeda su aktivisti Omladinskog pokreta Revolt.

Građani Tuzle spontano su dolazili na Kapiju i palili svijeće te tako odali počast ljudima čija je mladost, granatom ispaljenom s Ozrena, naglo prekinuta.

„Sama procjena Ustavnog suda BiH da ukine presudu jednom osuđenom ratnom zločincu je sramotna. Mislim da smo morali večeras doći ovdje i ustati protiv takve odluke. Mislim da nije dovoljno na Kapiju dolaziti samo 25. maja, već se ovdje trebamo svakodnevno okupljati i podsjećati na ovaj strašni zločin“, kaže Nina Zupan, aktivistica Revolta.

Na pitanje novinara bi li ovakvi prosvjedi mogli utjecati na odluku Suda da Đukić novi postupak čeka u pritvoru, a ne na slobodi, Nina Zupan kaže da ovi prosvjedi i stalno opominjanje da se na Kapiji dogodio ratni zločin trebaju prije svega utjecati na svijest svih građana.

„Mislim da jako puno šutimo oko mnogih stvari. Ovo večeras je pokazatelj da su građani Tuzle stali protiv činjenice da sudovi stavljaju osuđene ratne zločince ispred žrtava i njihovih porodica“, kaže Zupan.

U ponedjeljak je na Kapiju došao i Adnan Pirić koji je 25. svibnja 1995. godine teško ranjen na Kapiji. Imao je sedamnaest godina, a te strašne noći izgubio je mnoge svoje prijatelje. On je bio svjedok na suđenju Novaku Đukiću, a odluku Ustavnog suda smatra sramotnom.

„Sud svojim odlukama nama žrtvama ne daje nikakvu satisfakciju. Smatram da, koliko je za ovakvu odluku odgovoran Sud, odgovorne su i stranke koje se o nama, civilnim žrtvama rata uopće ne brinu“, kaže Pirić i dodaje da pravde za žrtve s Kapije nema.

U utorak će u Tuzli zbog ovakve odluke Ustavnog suda BiH biti održana izvanredna sjednica Općinskog vijeća Tuzla. Inače, općinske vlasti u Tuzli zatražile su u ponedjeljak odgovornost pravosudnih institucija zbog ovakvih odluka i ukidanja konačnih presuda.

„Sud BiH je utvrdio da je Novak Đukić počinio ratni zločin na Kapiji. Neprihvatljivo je zdravom razumu, bez obzira na to kakva je odluka Ustavnog suda, da ga se pusti na slobodu. Javnost u Tuzli je jako uznemirena zbog same pomisli da bi ga se moglo pustiti na slobodu. Uz to, pokazalo se u ranijim slučajevima, da su svi oni kojima je Ustavni sud ukinuo presudu, pobjegli izvan BiH. Ja postavljam pitanje tko će u sudskoj vlasti odgovarati za ovo. Neko mora odgovarati za ovo“, rekao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

25. svibnja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji ubijeno je preko 70 mladih ljudi, a više od dvije stotine ih je ranjeno.
XS
SM
MD
LG