Dostupni linkovi

Prosvjedi u Tuzli: Performans obespravljenih radnika


U Tuzli prosvjedi obespravljenih radnika, ali i Saveza samostalnih sindikata koji je ustao protiv novog zakona o radu.

Obespravljeni radnici su poručili da im ništa nije donijela njihova višegodišnja borba na ulicama, ali da neće odustati od prosvjeda te su uvjereni da će u borbi s vlastima oni pobjediti. Tuzlanske radnike su podržali brojni plenumi građana iz brojnih gradova BiH. Prvi potezi Vlade bili su zapravo umanjenje radničkih prava.

Obespravljeni radnici su priredili performans. Naime Vladi TK simbolično su povodom Praznika rada odnijeli 13 bijelih kruhova za trinaest ministara, a pored bijelog kruha radnici su skupili po marku i kupili janje za premijera. Smatraju da zakoni koje je vlast donijela jedino njima odgovara te da povlastica bijeli kruh nije dovoljna.

„Ovo nažalost nije nama namijenjeno već našim gladnim političarima kojima nikako da nahranimo njihove gladne oči. Za 70 dana rada Vlada TK ništa nije uradila, a ukoliko za stotinu dana mandata ništa ne učine mi ih rušimo“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Svi se prisjećaju slavnih Praznika rada kada su ih obilježavali na izletištima sa svojim obiteljima. Danas, kažu, uopće nemaju razloga za slavlje.

„Slavna vremena su bila u Titino vrijeme. Ovo se sad nema šta slaviti. Slave naši političari. Uvjeren sam da negdje sjede i slave, a to je sve s naše grbače i naših leđa“, kaže Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata radnika Aide.

Život ovih ljudi sveo se na golo preživljavanje, a mnogi od njih će već od ponedjeljka ponovno na ulice u borbu za ono što su zaradili - radni staž i plaće. Poruke radnika u BiH, posebice u Tuzli su jasne. Neće dozvoliti uništavanje industrijskog grada:

„Ja sam u ovoj državi tražim da radim, jel' to mnogo. Dajte nam samo da radimo i to je sve. U ovoj zemlji lopov je postao dozvoljena kategorija. Ja ne želim da živim u takvom sistemu“, rekao je jedan od radnika.

Brojni plenumi građana 1. maja su podržali obespravljene tuzlanske radnike. Aida Sejdić iz bihaćkog Bosanskog proljeća do Tuzle je putovala šest sati.

„Jer je vrijeme za jedinstvo svih radnika u BiH. Radnici u BiH moraju biti udruženi i solidarni. Ovdje se radi o borbi za očuvanje radnih mjesta, o onim radnim mjestima koja su izgubljena, a koja bi i mogla biti izgubljena“, kaže Aida Sejdić.

Nekoliko stotina metara dalje u Tuzli je prosvjedovao i Savez samostalnih sindikata BIH. Zajedno su ustali protiv novog zakona o radu. Rudar Osman Bajrić kaže da rudari nikada nisu bili u težem položaju. Novim zakonom o radu dotaknuli bi, kaže Bajrić, dno dna:

„Danas je situacija u rudnicima vrlo teška i alarmantna. Rudari od ničega stvaraju tone. I onda oni to prodaju i zarađuju na tome. A rudari nemaju od toga ništa. Rudari su danas na margini života.“

S oba prosvjeda je poslana jedinstvena poruka, a to je da vlasti ozbiljne shvate zahtjeve radnika jer pitanje je dana kada će se svi ujedniti. Danas su prosvjedovali odvojeno- Sindikat solidarnosti i savez samostalnih sindikata BiH. Međutim uvjereni su da će uskoro svi zajedno na ulice.

XS
SM
MD
LG