Dostupni linkovi

Proslavljanje Božića u hramu Sv. Save


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U severnoj Mitrovici pravoslavni vernici u sredu proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik Božić. Tim povodom mnogobrojni vernici iz ovog dela grada posetili su hram Sv. Save u južnoj Mitrovici.

Vernici su do hrama Sv. Save, koji je spaljen u martovskom nasilju 2004. godine, stigli uz pratnju Kosovske policije. Incidenata, ni ove godine, nije bilo.

Protojerej Milija Arsović uputio je poruku svim vernicima koji slave ovaj dan da Božić uvek dočekaju u slozi, jedinstvu i miru.

"Sve što su nam ostavili naši preci, ostavili su nam na amanet a mi to moramo sačuvati", rekao je on.

Arsović je podsetio da hram Sv. Save poseduje imovinu koja je uzurpirana, istakavši da su tokom nasilja 2004. godine kada je hram spaljen, odatle proterani i sveštenici sa svojim porodicama.

Prazničnoj atmosferi u hramovima u Mitrovici doprinelo je pojanje crkvenog hora "Branislav Nušić" iz ovog grada.

Povodom današnjeg praznika pravoslavni vernici iz Severne Mitrovice su obišli hram Sv. Save u južnom delu grada.

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00


Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić izjavio je za RSE da će za vreme božićnih praznikabiti povećano prisustvo policijskih službenika u Mitrovici.

"U gradu će biti povećan broj pešačkih i mobilnih patrola a u cilju očuvanbja javnog reda i mira i preventivnog delovanja na raspolaganju će biti i kompletna jedinica za brzo reagovanje", kazao je Bojic.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga čestitala je Božić pravoslavnim vernicima i svim građanima Kosova.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

"Svim vernicima pravoslavne vere i svim građanima Kosova upućujem srdačne čestitke, sa željom da ovaj veliki praznik razumevanja, solidarnosti, ljubavi i poštovanja jednih prema drugima, provedete sa vašim porodicama, vašim dragim ljudima, u miru, slozi i radosti", navela je Jahjaga u božićnoj poruci građanima.

Ona je poručila da se na ovaj dan treba setiti svih onih koji više nisu među nama i pozvala građane da rade na napretku i boljoj buducnosti dece, porodica i države.

"Ovaj praznični dan neka nam služi za povećanje poverenja i međusobnog poštovanja, da se radujemo našim zajedničkim dostignućima da bi radili za jedan bolji i bogatiji život", istakla je Jahjaga.

I u ostalim crkvama i hramovima na Kosovu na prigodan način obeleženo je Hristovo rođenje a pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja koji je Srbe pozvao da ostanu da žive na Kosovu.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, egipatski Kopti, kao i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska crkva.

XS
SM
MD
LG