Dostupni linkovi

Proširena istraga protiv Sanadera


Ivo Sanader
Ivo Sanader
Proširena je istraga protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji u pritvoru u Austriji čeka izručenje Hrvatskoj. Tereti ga se da je od mađarske naftne kompanije MOL primio 10 milijuna eura mita kako bi im prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako Mađari u njoj nisu većinski vlasnici. I Sanader i Mađari odbacuju optužbe.

Taman kada su svi očekivali da će skori povratak u Hrvatsku bivšeg šefa HDZ-a i bivšeg premijera Ive Sanadera dodatno zakomplicirati poziciju vladajućeg HDZ-a pred predstojeće parlamentarne izbore, višemjesečni izvidi uz pomoć Austrije, Švicarske i Eurojusta rezultirali su otvaranjem nove istrage protiv najtraženijeg Hrvata.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tereti ga da je od predsjednika uprave mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadyja primio 10 milijuna eura mita, a zauzvrat je – stoji u istražnom zahtjevu – Sanader omogućio MOL-u da preuzme upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako MOL i dalje nije većinski vlasnik.

Ilustracija: zoomzg
Uz to, navodno su se dogovorili da će vlada izdvojiti "plinski biznis" iz INE tako što će MOL-u ostaviti njegov profitabilni dio, a dok bi se neprofitabilni dio izdvojilo iz INE i njime bi upravljala hrvatska Vlada. USKOK tereti i bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za pomaganje Sanaderu u počinjenju kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Sanader je preko svog zagrebačkog odvjetnika Čede Prodanovića odbacio sve optužbe.

“Očitovao se o tim navodima na način da kaže da odlučno odbacuje navode iz naloga za provođenje istrage o zlouporabi svoje funkcije i primanju mita od MOL-a. Tvrdi da se radi o najordinarnijim lažima i konstrukcijama i da je očito to još jedan u nizu slučajeva u kojima pojedinci, u konkretnom slučaju gospodin Ježić, lažnim terećenjem Ive Sanadera kupuju slobodu i povoljniju poziciju u kaznenom postupku”, kazao je Prodanović.

Riječanin Robert Ježić kojeg Prodanović spominje je vlasnik “Dioki” grupe i riječkog dnevnika “Novi list” .

USKOK ga sumnjiči među ostalom i da je zajedno sa Sanaderom oštetio Hrvatsku elektroprivredu za gotovo milijun eura. On je nakon četiri i po mjeseca pritvora pred mjesec dana pušten na slobodu. Navodno se Ježić za brojne usluge što mu ih je Sanader napravio odužio vrijednim poklonom – blindiranom BMW “sedmicom”.

Mediji upravo Ježića spominju kao suvlasnika švicarske tvrtke preko koje je bivšem premijeru navodno isplaćeno famoznih MOL-ovih 10 milijuna eura. Prodanović je dodao i kako je znakovito da USKOK - unatoč toj sumnji - najnovijom istragom nije zahvatio i Ježića.

I u MOL-u oštro odbacuju sve optužbe da su podmitili Sanadera i najavljuju tužbe protiv onih koji to tvrde. Sa druge strane, hrvatski mediji nagađaju kako se Državno odvjetništvo sprema podnijeti zahtjev za pritvor i izručenje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojeg se sumnjiči da je Sanaderu dao to mito.

Jurčić: Loša vijest ako se sumnje potvrde

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor za sada je bez komentara, kao i – na naš upit – član Nadzornog odbora INE i član pregovaračkog tima sa MOL-om Davor Štern, koji je samo kazao kako ne vjeruje da će ova afera utjecati na poslovanje INE.

Drugačijeg je mišljenja predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, koji je kao ministar gospodarstva u Račanovoj vladi pregovarao s MOL-om kada je on tek ulazio u INU, i koji kaže za RSE kako je to – ako se sumnje potvrde – loša vijest za obje kompanije i obje države.

“I ako se sada potvrdi da su se vezano na odnos INE i MOL-a radile popratne transakcije koje spadaju u kriminal, to nanosi reputacijsku štetu i ruši ugled i objema državama, i objema kompanijama, i managementu jedne i druge kompanije i svima koji imaju veze s nekom od ove dvije kompanije. Tako da je to jedna velika šteta za sve sudionike i sve one koji su direktno ili indirektno vezani za ovaj posao”, smatra Jurčić.

Mediji prenose da se cijela operacija odvijala u 2008. i u prvoj polovici 2009. godine, što je razdoblje tijekom kojeg su vođeni pregovori hrvatske Vlade i MOL-a o promjeni dioničarskog ugovora koji regulira upravljačka prava, a koje je u ime Hrvatske vodio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Podsjetimo, bivši hrvatski premijer uhićen je 10. prosinca prošle godine u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

U Hrvatskoj ga se tereti za više slučajeva zloporabe položaja i ovlasti – od afere “Fimi media”, u kojoj je preko ove marketinške tvrtke iz više javnih poduzeća i ministarstava “isisano” više milijuna kuna, preko nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem do slučaja uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Očekuje se da bi Sanader mogao biti izručen Hrvatskoj do sredine sljedećeg mjeseca.
XS
SM
MD
LG