Dostupni linkovi

Prosečna plata oko 400 evra, potrošačka korpa blizu 600


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
Na osnovu poslednjih podataka iz kosovske Agencije za statistiku, neto plata kod većine uposlenika na Kosovu kreće se između 300 i 400 eura mesečno. Predstavnici sindikata i biznisa imaju različita mišljenja o tome koliko je ova visina zarade realna i dovoljna.

Broj zaposlenih na Kosovu je preko 300 hiljada, a stepen nezaposlenosti je 30,9 posto.

U javnoj administraciji zaposleno je oko 80 hiljada ljudi, a za privatan sektor ne postoji tačan broj.

Po rečima sindikalista, plata u privatnom sektoru je mnogo niža od one koju je objavila Agencija za statistiku.

Alush Sejdiu, potpredsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, navodi da se plata u privatnom sektoru kreće između 150 do 200 evra, ali i da je broj zaposlenih kod privatnika tri puta veći nego u državnom sektoru.

Bez obzira na to, ni prosečna plata koju je predstavila Agencija za statistiku, a ni plata privatnika, nisu dovoljne za osnovne potrebe radnika.

„Na toliku sumu primanja utiču oni koji imaju veoma visoke plate ili koji imaju po dva-tri radna mesta, i uzimaju preko 2000 evra mesečno. To povećava prosečnu platu, ali ni ona nije dovoljna. Radnici tim primanjima ne mogu pokriti ni osnovne porodične potrepštine“, kaže Sejdiu.

Zarada nedovoljna ni za pola meseca

Minimalna plata na Kosovu kreće se između 130 i 170 eura mesečno, a prosečna u javnom sektoru je 372 evra.

Iz kosovske Alijanse biznisa navode da je prosečna plata u privatnom sektoru 328 eura.

Rukovodilac ove institucije, Aghim Shahini, kaže da su plate na Kosovu najniže u celom regionu, te da one nisu dovoljne za potrošačku korpu koja dostiže vrednost i do 600 evra mesečno.

„Zbog toga se treba više investirati u privatan sektor kako bi se povećale plate i standard, a kako bi se ispunili osnovni zahtevi za jedan dostojanstven život petočlane porodice“, ocenjuje Shahini.

I građani Kosova koji rade u privatnom i državnom sektoru navode da su njihova primanja nedovoljna za izdržavanje porodice.

Na osnovu poslednje ankete kosovske Agencije za statistiku, jedna porodica mesečno potroši 584 eura, dok je ukupna potrošnja u kosovskim domaćinstvima godišnje 7.010 eura.

Lumnije Beqiri radi u prodavnici u Prištini, i kaže da život nije lak kada je plata samo 180 eura mesečno.

„Nisam uopšte zadovoljna, plata je jako mala a cene su visoke. Ne znam kako da preživim“, kaže ona.

Bahri Rexhepi, prosvetni radnik, kaže da mu plata nije dovoljna ni za pola meseca.

„Za jednu četvoročlanu porodicu, ova plata traje samo dve nedelje. Cene namirnica su previsoke. Kada se uzmu u obzir opštinske usluge, plate moraju biti mnogo veće“, navodi Rexhepi.
XS
SM
MD
LG