Dostupni linkovi

Pronađeno poprište jedne od Cezarovih bitki


Gaius Julius Caesar
Gaius Julius Caesar

Arheolozi tvrde da su dokazali da je Gaj Julije Cezar bio na prostoru sadašnje Holandije nakon što su pronašli ostatke na poprištu bitke u kojoj je rimski vojskovođa i kasnije imperator uništio dva germanska plemena.

Arheolozi tvrde da je u toj bici poginulo oko 150.000 ljudi, piše britanski Guardian.

Plemena su se sukobila s Rimskim Carstvom u 55. godini prije nove ere u mjestu koje se sada zove Kessel u južnoj pokrajini Brabant.

Ostaci kostura, kopalja, mačeva i šljemova iskopani su na tom mjestu u posljednje tri decenije. Međutim, metoda datiranja ugljikom, kao i druge historisjke i geohemijske analize, pokazale su da ovi predmeti potiču iz 1. stoljeće p.n.e.

"Ovo je prvi put da imamo eksplicitne dokaze da je Cezar bio na holandskom tlu", rekao je Nico Royamns, jedan od arheologa koji provodi istraživanje.

Dva germanska plemena, Tiniteri i Usipeti, došli su iz područja istočno od rijeke Rajne i zamolili Cezara da im pruži utočište. To je rimski imperator odbio i naredio je pripadnicima osam svojih legija i konjica da ih unište.

Cezar je o ovoj bici pisao u svojim memoarima o galskim ratovima, Commentarii de Bello Gallico, ali je tačna lokacija bitke dosad ostala nepoznata. Napisao je da je potpuno istrijebio plemena, što bi značilo da bi 400.000 bilo ubijeno, ali arheolozi tvrde da je broj mrtvih između 150.000 i 200.000.

XS
SM
MD
LG