Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pronađen ogromni solarni sistem sa sedam planeta


Solarni sistem - ilustrativna fotografija
Priredio: Rinko Golubović

Veliki solarni sistem sa sedam planeta koje kruže oko zvijezde nalik na Sunce otkriven je 127 svjetlosnih godina od Zemlje, izvijestili su naučnici, prenose strane agencije.

Ogromni planetarni sistem je najvjerovatnije najveći do sada otkriven iza Sunca, a astronomi su potvrdili postojanje pet planeta, te posjeduju dokaze da se u tom sistemu nalaze još dvije. Također, astronomi tvrde da je udaljenost planeta od matične zvijezde slična onoj u našem solarnom sistemu.

"Najvjerovatnije smo pronašli sistem sa najviše do sada otkrivenih planeta. Ovo izvanredno otkriće naglašava činjenicu da ulazimo u novu eru istraživanja, odnosno proučavanja složenih planetarnih sistema, a ne samo pojedinih planeta",
kazao je voditelj studije Christophe Lovis, dodavši da će istraživanja planetarnog gibanja u novootkrivenom sistemu otkriti složene gravitacijske interakcije između planeta i omogućiti uvid u dugoročne evolucije sistema.

Naučnici iz Evropskog opservatorija, koji su vodili istraživanje, tvrde da se matična zvijezda nazvana HD 10180 nalazi u južnom zviježđu Hydrus i udaljena je 127 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ovo istraživanje atsronomi su strpljivo vodili šest godina, koristeći se najsavremenijim instrumentima. Tvrde da su do sada zabilježili pet jakih signala sa planeta, a vjeruju da se u sistemu nalaze još dvije planete.

"Imamo dobre razloge da vjerujemo da postoje još dvije planete. Jedna od njih je poput Saturna, sa minimalno 65 puta većom masom od mase Zemlje, dok druga planeta ima tek 1,4 puta veću masu od Zemlje"
, objasnio je Lovis, dodavši da se vjerovatno radi o stjenovitoj planeti na kojoj bi bilo prevruće za održavanje života.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Astronomy And Astrophysics".
XS
SM
MD
LG