Dostupni linkovi

Pronađen rep aviona AirAsia


U Javanskom moru pronađen je rep srušenog putničkog aviona AirAsia, izjavio je prvi čelnik indonežanske potrage i akcije spašavanja - prenosi BBC.

Ovaj dio aviona je od krucijalnog značaja budući da je u repu smještena crna kutija koja će dati nove detalje u istrazi pada letjelice.

Rep je lociran u sekundarnoj zoni što potkrepljuje teoriju da su jake vodene struje pomjerile olupinu letjelice.

Putnički avion Airbus A320-200 je nestao tokom leta, 28. decembra 2014. na relaciji Surabaya - Singapur.

Pilot aviona je neposredno prije nestanka od kontrolnog tornja tražio promjenu rute letenja zbog loših vremenskih uslova.

U avionu je bila jedna beba, 17 maloljetnika, 137 odraslih putnika i sedam članova posade. Među nestalim su tri državljanina Južne Koreje, po jedan državljanin Velike Britanije, Malezije i Singapura, dok su ostali bili iz Indonezije.

Još nijedan preživjeli nije pronađen.

"Pronašli smo rep letjelice što je bio naš današnji primarni cilj", rekao je Bambang Soelistyo u indonežanskoj prijestolnici Džakarti.

Do sada je pronađeno 40 tijela, ipak nadležna vlast smatra da se u unutrašnjosti aviona nalazi još tijela žrtava.

"Moramo pronaći sve dijelove aviona kako bismo pronašli naše putnike a njihovim porodicama ublažili bol. To je još uvijek naš prioritet", izjavio je na Twitter nalogu Tony Fernandes, izvršni direktor AirAsia.

  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

XS
SM
MD
LG