Dostupni linkovi

Programiran kompjuter 'čitač snova'


Ilustracija
Ilustracija
Naučnici programirali kompjuter koji može čitati misli tokom spavanja. Tvrde kako je njihov izum "dream catcher" (hvatač snova) u 60 posto slučajeva tačan.

Nivo detalja je još daleko od onih iz filma "Inception", u kojem ljudi manipuliraju ljudskim snovima i kradu njihove misli tokom spavanja.

Eksperti su opisali rad kao zapanjujući, navodi se u žurnalu Science. Dodali su da bi ovaj izum, da je otkriven ranije, danas bio priznat u sferi Star Treka kao najbolji.

Japanski naučnici su putem MRI mašine počeli skenirati mozgove triju volontera dok su spavali. Svakih šest do sedam minuta su ih budili i od njih tražili da opišu san koji su sanjali. Proces je ponavljan dok učesnici nisu dostigli brojku od 200 snova.

Opisi su analizirani i teme snova su svrstane u 20 kategorija poput: muškarci, žene, alat, knjige i auti.

Volonterima koji su nasilno probuđeni pokazane su fotografije koje odgovaraju nečemu iz kategorija i njihovi mozgovi su ponovo skenirani. Kompjuterski program je brzo naučio kako da izabere moždanu aktivnosti za svaku kategoriju.

U konačnici eksperimenta, kompjuter je pokušavao dekodirati skenere mozga volontera koji su spavali još jednom. Začuđujuće, kompjuter je identificirao vrstu fotografija koje su volonteri sanjali i bio je tačan u 60 posto slučajeva.
XS
SM
MD
LG