Dostupni linkovi

Uoči decenije obnove državnosti: Korupcija, afere i kršenje ljudskih prava


Crna Gora je nakon 10 godina od obnove državnosti i dalje država slabih institucija, neefikasnog pravosuđa, država čija je ekonomija na koljenima, država u velikim dugovima koji i dalje rastu, sa korupcijom koja i dalje ostaje nekažnjiva, država koja nedovoljno ili selektivno štiti ljudska prava svojih građana.

To je zaključak iz publikacije koju je pod naslovom "10 godina nezavisnosti - Pogled iznutra", objavila je nevladina organizacija Građanska alijansa.

Publikacija prikazuje 50 primjera iz različitih oblasti javnog i političkog života koji potkrijepljuju negativne ocjene o učincima države u proteklih 10 godina, do kojih su došli na osnovu zvaničnih podataka i izvještaja međunarodnih organizacija.

Iz Građanske alijanse kažu da se Crna Gora, tačnije njena izvršna vlast, u proteklih 10 godina ponašala na način da ne samo da nije rješavala probleme nego se pretvarala da oni ne postoje i zato su u tom periodu na površinu isplivali krupni nedostaci i anomalije crnogorskog društva.

Govoreći o tome koje su sve nedostatke zabilježili i obradili u publikaciji, koordinator te nevladine organizacije Zoran Vujičić je, između ostalog, posebno pomenuo gubitak povjerenja građana u izbore i aferu "Snimak", koja je, kako kaže, pokazatelj svih manjkavosti političkog sistema u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji:

Zoran Vujičić, foto: Savo Prelević
Zoran Vujičić, foto: Savo Prelević

"Svi se sjećate rečenice - jedan zaposleni, četiri glasa. Na žalost, kako ta afera 'Snimak', tako i druge koje su bile u vezi sa zloupotrebom državnih resursa u izborne svrhe, nije imala sudski epilog, a ako je bilo sudskog epiloga sve se završavalo ili uslovnim presudama ili minimalnim zatvorskim kaznama", podsjeća Vujičić.

Vujičić kaže da je 10 godina od nezavisnosti obilježila i nekažnjivost javnih funkcionera, nepostojanje odgovornosti za pogrešne poteze koji su građane koštali milione eura, kao i odgovornost za propale privatizacije crnogorskih preduzeća.

Kada je riječ o vladavini prava, Vujičić konstatuje da je u proteklih gotovo 10 godina vladala velika praznina u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala:

"U prethodnom periodu apsolutno nije bilo nikakvih rezultata kada je u pitanju korupcija, posebno korupcija na visokom nivou. Ako pogledamo i vidimo da je tek od januara počela rad Agencija za borbu protiv korupcije onda ne možemo pričati o rezultatima jer je suviše kratak period. Međutim, ono što možemo, na žalost, da konstaujemo do sada jeste da je ta institucija apsolutno zatvorena za javnost, sjednice ne mogu da se prate. Što se sudova tiče, posebno je negativan odnos prema slučajevima pranja novca. Tu su rezultati takođe porazni, jer od nezavisnosti je iz Crne Gore iznijeto dvije do dvije i po milijarde eura, a kroz sudske postupke svega četiri osobe su pravosnažno osuđene za to krivično djelo", napominje Vujičić.

Bezuspješno čekanje na pravdu

Ono što je obilježilo deceniju od nezavisnosti u oblasti ljudskih prava je bezuspješno čekanje na pravdu za žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore. Crnogorski sudovi, podsjeća Kristina Ćetković iz Građanske alijanse, su u tri slučaja donijeli oslobađajuće presude dok su u samo jednom slučaju donijeli osuđujuću presudu.

Prema njenim riječima, slabost su instituucije pokazale i na primjeru nekažnjivosti prekomjerne upotrebe policijske sile u nekoliko slučajeva, naročito tokom protesta iz oktobra prošle godine.

Takođe, iako se postavlja kao zaštitnica LGBT osoba, država itekako nedovoljno štiti njihova ljudska prava u svakodnevnom životu:

"LGBT kulturni centar je 30 puta kamenovan, a niti jedan od tih slučajeva nije razriješen. Iako smo imali do sada tri uspješne parade ponosa u Podgorici i jednu šetnju u Budvi, možemo da kažemo da je bezbjednost LGBT osobama u Crnoj Gori u proteklom periodu bila garantovana, ali samo uz policijsku zaštitu", konstatuje Ćetković.

Ćetković kaže da država u protekloj deceniji nije na pravi način uvažila ni žene u Crnoj Gori:

"Od sticanja nezavisnosti nije bilo nijedne predsjednice parlamenta, nijedne predsjednice Vlade, nijedne predsjednice države, a samo na čelu jedne političke partije u Crnoj Gori je žena. Sa svim ovim što smo naveli možemo slobodno da se zapitamo da li je Crna Gora demokratska, građanska, ekološka, država zasnovana na principima vladavine prava", zaključuje Kristina Ćetković.

  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG