Dostupni linkovi

Privremeni prekid blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu


Blokada Filozofskog fakulteta, Novi Sad, Srbija, 28. mart 2024.
Blokada Filozofskog fakulteta, Novi Sad, Srbija, 28. mart 2024.

Student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Damjan Vakanjac izjavio je 31. marta da se privremeno prekida blokada Filozofskog fakulteta.

Kako je preneo portal 021, grupu ljudi koja je blokirala Filozofski fakultet prethodno je posetio rektor Novosadskog univerziteta Dejan Madić.

Navodi se da je rektor podržao "studente u protestu", te da su okupljeni u blokadi saopštili da će je nastaviti nakon ispitnog roka, koji počinje 1. aprila, ukoliko profesor Dinko Gruhonjić ne dobije otkaz.

Najavljeno je da će etički odbor Filozofskog fakulteta 2. aprila razmatrati taj zahtev.

Filozofski fakultet bio je prinuđen da obustavi rad prošlog četvrtka jer je grupa muškaraca na poziv Studentskog parlamenta upala u tu instituciju i blokirala ulaz.

Profesori FPN zatražili da država reaguje

Profesori beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) zatražili su 31. marta od države da omogući nesmetan rad novosadskog Filozofskog fakulteta.

„Nadležni moraju da identifikuju odgovorne i ispitaju legitimnost blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji trpi nasilje i ultimatume nasilničkih grupa“, navelo je u otvorenom pismu četrdeset sedmoro profesori profesora i predavača FPN-a.

Oni si izrazili zabrinutost što su na Filozofski fakultet, kako su naveli, stavljeni lanci i katanci od strane malobrojne grupe nepoznatih osoba od kojih većina nema veze sa tom institucijom.

'Neprihvatljiv progon i uzurpacija'

"Neprihvatljivo je da oni uspostavljaju standarde akademskih sloboda i funkcionisanja obrazovnih institucija. Osuđujemo uzurpaciju fakultetskog prostora i progone profesora“, dodali su u obraćanju javnosti.

Pismo su između ostalih potpisali Snježana Milivojević, Dušan Spasojević, Đorđe Pavićević Filip Ejdus, Daniel Bohsler, Dragan Đukanović, Vesna Knežević Predić, Aleksandra Krstić, Miloš Hrnjaz, Biljana Đorđević.

Filozofski fakultet od 28. marta blokira grupa muškaraca koja je na silu upala u tu instituciju tražeći da se profesoru Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Povod je montirani snimak koji kruži društvenim mrežama i provladinim medijima u kojem Dinko Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.

Blokadu Filozofskog fakulteta javno je podržao i Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koji je do nedavno bio predsednik te partije.

XS
SM
MD
LG