Dostupni linkovi

Vučić: Gruhonjić ne sme biti ugrožen, ali sram ga bilo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, avgust 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Beograd, avgust 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da fizički integritet profesora novosadskog Filozofskog fakulteta Dinka Gruhonjića ne sme biti ugrožen ali ga je javno iskritikovao.

U javnom obraćanju o geopolitičkom položaju Srbije, Vučić je 29. marta govorio i o slučaju profesora Gruhonjića koji je danima izložen progonu desničara i vlasti, rekavši da je Srbija demokratska zemlja u kojoj nikome ne sme da bude ugrožen fizički integritet.

"Štitiću njegovo pravo da drugačije misli, iako lično mislim ono što drugi ne smeju da kažu: Sram te bilo Dinko Gruhonjiću, sram ga bilo za Dinka Šakića, ustaškog zlikovca koji je pobio hiljade Srba", rekao je Vučić.

Povod za napade na Gruhonjića proteklih dana je montiran snimak koji nedeljama kruži društvenim mrežama, a u kojem Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Pretnje desničara

U ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom 21. marta je osvanuo grafit "Dinko Šakiću za večni dom si spreman". U potpisu je neregistrovana desna organizacija "Srpska Vojvodina".

Grupa demokratskih aktivista i građana prekrečila je sutradan tu preteću poruku ali je već iduće večeri ponovo ispisano "Džabe si krečio".

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavio je 28. marta rad nakon što je grupa uglavnom mlađih muškaraca na poziv Studentskog parlamenta blokirala tu instituciju.

Oni su zahtevali da se Gruhonjiću uruči otkaz zbog, kako su naveli, "govora mržnje". Nosili su srpske zastave, dok je jedan od njih bio u majici sa likom Milorada Ulemeka Legije osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je za Radio Slobodna Evropa da sprovodi predistražni postupak povodom pretnji novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću.

XS
SM
MD
LG