Dostupni linkovi

Procesuiran direktor Hidroelektrane Piva zbog Facebook objava


Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici izdalo je nalog policiji da prikupi obavještenja o spornim Facebook objavama direktora Hidroelektrane Piva Radomira Radonjića, potvrđeno je 17. novembra Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Radonjić na Facebook profilu u više objava, pogrdnim imenima naziva pripadnike albanskog naroda, Cetinje "ustaškom opštinom", Crnu Goru "ustaškom državom" , za reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića kaže da je “Alahov Crnogorac”, dok opozicionu poslanicu Draginju Vuksanović Stanković naziva "dukljanskom rospijom" i "ženetinom".

Veličao je osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i četnički pokret.

Na pitanje RSE da li će VDT istražiti objave Radonjića i utvrditi ima li u njima elementa govora mržnje, rukovoditeljka tužilaštva Lepa Medenica navodi da je “Više državno tužilaštvo dalo nalog policiji da prikupi obavještenja i druge potrebne podatke i dostavi predmet radi ocjene da li u predmetnim radnjama ima elemenata bića krivičnog djela”.

Radonjić je u izjavi za podgorički portal Vijesti kazao da su sporne objave "izvučene iz konteksta". On smatra da nije riječ o govoru mržnje već o kako je rekao "posljednoj odbrani Crne Gore".

Poslanik crnogorskog parlamenta Genci Nimanbegu obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću zbog, kako je naveo "neprihvatljivog govora mržnje koji mu je uputio Radomir Radonjić", komentarišući njegov nastup u Skupštini na albanskom jeziku. Nimambegu podsjeća da je njegovo demokratsko pravo, koje će i ubuduće koristiti, da govori na maternjem jeziku

"Sa tog profila sam i ranije dobijao poruke neprihvatljivog sadrzaja ali nisam pokrenuo nikakvu porceduru. Sada cijenim da je nivo govora mržnje, uvrede prevazišao svaku mjeru te od vas očekujem da ako se radi o funkcioneru koji je zapošljen u preduzeću u državnom vlasništvu (HE Piva) očekujem vašu reakciju i da u skladu sa vašim nadležnostima preduzmete odgovarajuće mjere", napisao je Nimanbegu na svom Fejsbuk profilu.

"Govor mržnje" u komentarima osudio je i Nikola Rovčanin direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) u čijem je sastavu HE Piva.

"Zaposleni u EPCG, shodno etičkom kodeksu, dužni su da vode računa o svom ponašanju, kako na radnom mjestu, tako i u slobodno vrijeme. Ovaj princip se odnosi i na društvene mreže i medije, te je, s tim u vezi, apsolutno neprihvatljivo da osoba zaposlena u EPCG bilo kad i bilo gdje podstiče ili kreira neprimjereni sadržaj, naročito onaj u kome se prepoznaje govor mržnje", naveo je u saopštenju Rovčanin i izvinio se svima, koji su Radonjićeve objave povezali sa Elektroprivredom.

Rovčanin navodi da će nakon izjašnjenja etičkog odbora Elektroprivrede eventualno preduzeti dalje korake u slučaju Radonjića.

Radonjić je član Nove srpske demokratije lidera Andrije Mandića, koja je glavni konstituent vladajućeg prosrpskog Demokratskog fronta.

Nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, kada je došlo do smjene vlasti, partije nove parlamentarne većine, Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA postavile su svoje kadrove na rukovodeća mjesta u svim državnim kompanijama.

XS
SM
MD
LG